Проекти порятунку Мертвого моря

Понеділок, 1 березня 2010, 11:35
Близький Схід стоїть на межі екологічної катастрофи. Там пересихає Мертве море. Воно повільно, але впевнено втрачає дорогоцінну вологу, зменшуючись у розмірах. Рятувати унікальну водойму вирішили об`єднаними зусиллями декількох країн.
Проекти порятунку Мертвого моря

На Мертвому морі кого не спитай, насамперед розкажуть про те, як швидко вода йде в нікуди. «Ось ці поручні повинні бути у воді повністю і сім місяців тому вони були у воді, з тих пір рівень знизився на метр» - каже Томер Лендер, що працює тут рятувальником.

У містечку Ейн-Геді навіть встановили спеціальні таблички, що показують рівень Мертвого моря в різні роки. Завдяки ним можна побачити, наскільки сильно скоротилася площа Мертвого моря за останні 25 років!


Про те, як його врятувати, сперечаються давно, але тільки зараз дебати хоч якось матеріалізувалися. Світовий банк виділив одразу 15 мільйонів доларів на розробку тільки проекту каналу, що з`єднує Червоне і Мертве моря. Довжина каналу - більше 200 кілометрів. По дорозі побудують ГЕС і станції дистиляції, щоб з морської води отримати прісну. Тоді пустеля повинна зацвісти.

Ціна проекту - захмарна - 15 мільярдів доларів, тому будувати канал будуть силами Йорданії, Ізраїлю та Палестинської автономії. І в цьому головна проблема: пріоритети у всіх різні. Якщо в Ізраїлі акцент робиться на порятунку Мертвого моря, то в Йорданії - на одержання прісної води. У регіоні її не вистачає, у Аммані, наприклад, вода з крана в житлових будинках тече лише раз на тиждень. Колишній менеджер заводу з видобутку мінералів з Мертвого моря, тільки й чекає коли почнуть будувати канал, і його компанія отримає підряд.

Людські потреби чи море?


Місцеві мешканці знають, чому море безупинно зменшується: через те, що з нього постійно, для людських потреб викачують воду. Та припиняти робити це ніхто не збирається: «Ми хочемо їсти, нам потрібні добрива для сільського господарства, які ми теж отримуємо з вод Мертвого моря, якщо ми перестанемо викачувати воду і просто залишимо Мертве море в спокої, то як же ми зможемо заробити? » - каже один з місцевих мешканців.

Екологів це й лякає. Під гаслом порятунку Мертвого моря бізнесмени обох країн дбатимуть швидше за продаж прісної води, як і зараз вони думають тільки про видобуток мінералів. Чиновники і комерсанти - були б гроші - готові почати будівництво каналу хоч завтра, не дивлячись на те, що вченими проект не вивчений до кінця. А те, що відомо зовсім не радує захисників природи.

«Затоки Акаба дуже чутливі до будь-яких змін. Як тільки почнеться викачування води, зміняться течії, зміниться температура затоки, і в результаті корали можуть померти. Мертве море - це найбільший спа-салон в світі, і вода з Червоного моря, звичайно ж, змінить його унікальний хімічний склад, так чи дійсно ми хочемо його врятувати? » - каже еколог громадської організації «Друзі Землі. Близький Схід » Миру Едельштайн.

На думку екологів, регіон може обійтися і без будівництва дорогого каналу з непередбачуваними наслідками. Дослідження Світи Едельштайн показали: проста економія води дозволить відновити змілілий Йордан, головне джерело вод Мертвого моря. Йордан став міліти, після того, як в Ізраїлі побудували національний водопровід, і воду з річки стали брати фермери. Тільки зараз ізраїльтяни стали задаватися питанням: а чи потрібні нам тропічні фрукти в пустелі такою ціною?
 

 

comments powered by HyperComments