В Індії створили аналог iPad за 35 доларів

Неділя, 25 липня 2010, 17:57
Індія в 2011 році може почати виробництво планшетного комп'ютера, вартість якого, як передбачається, буде складати 35 доларів і може бути знижена іще щонайменше на 10 доларів.
В Індії створили аналог iPad за 35 доларів

Представлений індійськими розробниками прототип зовні скидається на iPad компанії Apple, працює під операційною системою Linux і оснащений тач-скріном, пише газета "Дело".

Комп'ютер призначений для студентів і дозволяє форматувати тексти, користуватися інтернетом і проводити відеоконференції.

Крім того, він здатний живитися сонячною енергією, але за таку опцію доведеться доплатити.

Досягти такої низької вартості, за словами розробника, дозволить продуманий дизайн і апаратне забезпечення.

Так, наприклад, в комп'ютері не передбачено жорсткий диск: пристрій буде працювати від карти пам'яті, які використовуються в сучасних мобільних телефонах.

Відіграє чималу роль і те, що операційна система Linux поширюється безкоштовно.

За словами міністра Індії з розвитку людських ресурсів, це відповідь Індії на розробку Массачусетського технологічного інституту (MIT), який представив у 2005 році комп'ютер ціною 100 доларів, призначений для дітей з країн, що розвиваються.

Індійські інженери тоді порахували його занадто дорогим і приступили до пошуків власної, менш дорогої технології.

До того ж у підсумку вартість комп'ютера MIT склала 200 доларів, хоча нещодавно інститут повідомив, що збирається випустити персональний комп'ютер вартістю 99 доларів.

Якщо індійському уряду вдасться знайти компанію, готову зайнятися виготовленням пристрою, він поповнить список "найдешевших у світі" індійських інновацій.

Нині у ньому фігурують знаменитий автомобіль Tata Nano за 2,13 тис. доларів, фільтр для води за 16 доларів і операція на відкритому серці за 2 тис. доларів.

Інтерес до проекту уже виявили декілька виробників, як мінімум один з них тайванський.

Пристрій був розроблений в рамках освітньої державної програми, покликаної принести технологію широкосмугового інтернету в середні та вищі навчальні заклади Індії, яких в сукупності по країні налічується близько 25,5 тисяч.

comments powered by HyperComments