Учені створили оптичний аналог ока оси

Понеділок, 9 серпня 2010, 13:21
Фізики сконструювали систему з кутом поля зору в 280 градусів, що імітує очі оси. Вони планують встановлювати подібні камери на невеликих безпілотних літальних апаратах та інших роботах.
Учені створили оптичний аналог ока оси

Німецькі фізики сконструювали невелику катадіоптричну систему з кутом поля зору в 280 градусів, що імітує очі оси.

Катадіоптричними називають ті системи, які містять елементи, що відображають і заломлюють світло. Іншими словами, до їх складу входять і дзеркала, і лінзи.

У своїй схемі вчені передбачили дві оптичні траєкторії. Зовнішня частина зображення формується за допомогою випуклої поверхні, що відбиває, а центральна область камери збирає промені через лінзи. Система, маса якої не перевищує 40 грамів, з'єднується з USB-камерою з КМОП-матрицею. Камера забезпечує зйомку з частотою до 80 кадрів в секунду з роздільною здатністю по вертикалі в 480 пікселів.

Отримані зображення "зшиваються" і перетворюються спеціальною програмою, яка витрачає на редагування одного кадру 10 міллімекунд при роботі на комп'ютері, оснащеному процесором Core 2 Duo T7500 з тактовою частотою 2,2 гігагерца.

Дослідними сподіваються, що такий рівень швидкодії і загальна простота конструкції дозволять встановлювати подібні камери на невеликих безпілотних літальних апаратах та інших роботах.

Система ще допрацьовуватиметься, оскільки фізики хочуть збільшити ступінь її подібності з оком оси. Необхідно, наприклад, вирішити питання зйомки в УФ-діапазоні. У ос є три типи фоторецепторів з максимумами чутливості в області 340 (ближній ультрафіолет), 450 (синій колір) і 540 (зелений колір) нанометрів.

У віддаленому майбутньому автори, можливо, візьмуться за моделювання динаміки фоторецепторів і нейрональної обробки сигналів у комах.

 

comments powered by HyperComments