У Венесуелі журналістам заборонили засмучувати людей перед виборами

Четвер, 19 серпня 2010, 15:49
Перед виборами уряд Венесуели заборонив друкувати фотографії, які відверто зображають сцени насильства. Уго Чавес назвав це "порнографічною журналістикою". Венесуельський уряд вирішив, що не варто засмучувати занадто вразливих громадян картинами жорстокості перед прийдешніми виборами. Приводом для заборони став скандал навколо знімка, нещодавно розміщеного на першій шпальті опозиційного видання El National.
У Венесуелі журналістам заборонили засмучувати людей перед виборами

Влада Венесуели на один місяць перед виборами заборонила газетам країни публікувати фотографії, які відверто зображають сцени насильства і жертв злочинів.

На фотографії, зробленій в грудні цього року, були зображені більше 10 трупів молодих людей у столичному морзі. Тіла з численними вогнепальними пораненнями лежали один на одному, деякі з них - на підлозі. Пізніше знімок передрукувала інша загальнонаціональна газета - Tal Cual.

Знімки викликали гостру критику президента Венесуели Уго Чавеса, який назвав публікацію подібних фотографій "порнографічною журналістикою".

Влада країни почала розслідування, намагаючись встановити, чи відповідає закону розміщення настільки відвертих зображень.

У вівторок спеціальний венесуельський суд, який відповідає за захист прав дітей і підлітків, вирішив, що друковані засоби масової інформації "повинні утримуватися від публікації жорстоких, кривавих і гротескних знімків, які становлять будь-яку загрозу моралі і психологічному стану дітей - незалежно від того, чи зображені на них наслідки злочинів".

Після цього уряд вирішив, що протягом місяця такі знімки не повинні публікувати всі загальнонаціональні газети.

У середу El National відповіла на заборону публікацією, в якій фотографії були замінені двома пробілами з червоними написами "заборонено цензурою".

Редактор видання Мігель Енріке Отеро вважає, що публікація відвертого зображення була виправдана.

"Цей знімок був покликаний викликати у людей шок - щоб вони якимось чином відреагували на ситуацію, тому що уряд нічого робити не хоче", - каже журналіст.

На думку аналітиків, хоча уряд пояснює свої дії боротьбою з безвідповідальною журналістикою, але враховуючи, що приблизно через місяць у країні відбудуться парламентські вибори, проблема злочинності - як і її висвітлення в засобах масової інформації - будуть одним з головних аргументів опозиції.

comments powered by HyperComments