Вчені знайшли нову сонячну систему і найбільше сузір’я планет за межами Сонячної системи

Середа, 1 вересня 2010, 22:50
Американські вчені виявили планетарну систему, в якій навколо віддаленої зірки обертаються три планети. Система найбільшого сузір’я перебуває на відстані 127 світлових років від Землі в скупченні Південної Гідра.
Вчені знайшли нову сонячну систему і найбільше сузір’я планет за межами Сонячної системи

Американське космічне агентство НАСА повідомило, що новий орбітальний телескоп Кеплер, виведений на орбіту в минулому році, виявив планетарну систему, в якій навколо віддаленої зірки, обертаються три планети.

Американські вчені з Гарвардського університету повідомили, що дві планети, виявлені Кеплером, обертаються навколо зірки на швидкості 19,2 та 38,9 днів.

Їх "гравітаційні підписи" вказують на те, що ці дві планети - найбільші тіла, що обертаються навколо цієї зірки. Про це заявив Метью Холман, астрофізик і провідний автор дослідження.

Також учені припустили, що набагато ближче до зірки може знаходитися третя планета приблизно таких розмірів як Земля, але з утричі більшою масою.

Нова сонячна система знаходиться на відстані приблизно 2000 світлових років від Землі. 1 світловий рік еквівалентний майже 6 трильйонів миль.

Зазначимо, телескоп Кеплер був запущений в 2009 році. Обертаючись навколо Сонця, він допомагає НАСА у пошуку планет "земного" розміру, що обертаються навколо власних зірок у межах галактики Чумацький шлях.

Раніше минулого тижня астрономи виявили сонячну систему із семи планет, що обертаються навколо гігантського світила за 127 світлових років від Землі.

Астрономи виявили найобширнішу за всю історію спостережень систему планет, розташованих за межами Сонячної системи.

Система перебуває в 127 світлових років від Землі в сузір'ї Південна Гідра. Зірка HD 10180 багато в чому нагадує Сонце. Дослідники з Європейської Південної обсерваторії (ESO) визначили характеристики планет за світлом, що випускається системою.

Керівник дослідження Крістоф Ловіс з обсерваторії Женевського університету сказав, що це найбільша планетна система з будь-небудь виявлених.

Зоряна система була відкрита за допомогою приладу HARPS. Він призначений для високоточного пошуку планет і займається вимірюваннями коливань зірок. Ці коливання дозволяють визначити наявність планет, своєю гравітацією впливають на зірки.

"Якщо біля зірки є одна планета, вона викликає невеликі коливання в русі зірки, тобто зірка буде наближатися до нас, а потім знову віддалятися. Але що вірно для однієї планети, вірно і для декількох", - пояснив доктор Ловіс, визнавши , що вплив декількох планет значно ускладнює поведінку зірки.

Але вчені все ж таки вирахували кількість, масу і орбіти планет. П'ять планет - вельми масивні і їх мжна порівняти з Нептуном. Найлегша перевершує Землю за масою в 13 разів, найважча - в 25, розповів учений.

Період обертання цих планет становить від шести до 600 земних діб, а їх відстань від зірки - від 0,06 до 1,4 відстаней між Землею і Сонцем. Всі орбіти планет за своєю формою близькі до кругових.

Можливо, в системі є ще дві планети. Одна з них за масивністю нагадує Сатурн (вона важча за Землю в 65 разів), а період її обертання становить 2200 земних діб. Але ось інша, у випадку, якщо її наявність буде підтверджено, стане найлегшою з виявлених екзопланет: її маса перевищує земну всього в 1,4 рази. Життя там навряд чи можливе: занадто спекотно.

Британські астрономи вважають відкриття цікавим, але називають його цінним, адже поки вчені не з'ясували, чи немає ще планет в тих системах, що вже знайдені.

Поки що астрономи знайшли лише 15 планетних систем, в кожній з яких знаходиться мінімум три планети. 

comments powered by HyperComments