За підтримки Москви чеченські вбивці тероризують Європу

П'ятниця, 3 вересня 2010, 21:54
Рада Європи порівняла емісарів Кадирова з латиноамериканськими ескадронами смерті: австрійські ЗМІ підозрюють, що прикриття їм забезпечують у посольстві Росії.
За підтримки Москви чеченські вбивці тероризують Європу

Австрійська прокуратура має намір порушити кримінальну справу проти президента Чечні Рамзана Кадирова, якого слідчі звинувачують в причетності до вбивства 26-річного чеченського опозиціонера Умара Ісраїлова. Вони також підозрюють, що до цієї операції причетні російські "дипломати", і в багатьох європейських країнах "лютують чеченські вбивці".

"Слідчі австрійської поліції, які розслідують скоєне рік тому у Відні вбивство чеченського опозиціонера Умара Ісраїлова, переконані, що злочин - справа рук озброєних людей чеченського президента Рамзана Кадирова", - пише газета L'Express.

"Подія з кримінальної хроніки переросла у державний скандал з непередбачуваними наслідками для відносин Москви з Євросоюзом", - переконане видання.

Ісраїлов був убитий 13 січня 2009 року. Двоє людей кілька разів вистрілили в нього, після чого сіли в автомобіль і зникли. У рамках справи заарештовані троє людей: Отто Кальтенбруннер, який організовував викрадення, Муслім Дадаєв, який вистежував Ісраїлова, а також перебував за кермом у момент вбивства, і Турпан Алі Єшеркаєв, який разом зі спільником напав на Ісраілова.

Як зазначає L'Express, посилаючись на висновки розслідування вбивства Ісраїлова від Бюро з безпеки та боротьби з тероризмом, режим Кадирова здійснює подібні злочини і "робить свої чорні справи" на території ЄС саме з допомогою Москви.

Чеченський вбивця Артур Курманкаєв, який розкаявся, розповів слідчим, що працював на агентство Kommandotruppe Österreich, створене при російському посольстві.

Єдине завдання цього підрозділу, який французька газета називає "дивною філією чеченської адміністрації", полягала в пошуку утікачів опозиціонерів, їхньому насильницькому поверненні в країну, а потім - ліквідації, повідомляє L'Express.

Австрійський депутат Петер Пільце стверджує, що цю структуру з 6 жовтня 2005 року очолює колишній начальник УВС Чечні Саїд-Селім Пешхоєв. Пільце переконаний, що така "велика шишка" не може бути простим радником посольства - він використовує цю посаду як прикриття для того, щоб "зайнятися" списком з 5 тисяч осіб, "які заважають" президенту Кадирову, 500 з яких підлягають ліквідації.

За підрахунками видання, в одній тільки Австрії під загрозою опиняється півсотні людей. Однак тим, хто звернувся до австрійського уряду з проханням про захист, було відмовлено, оскільки загроза визнана занадто туманною, розповів Пільце.

"У доповіді від 4 червня поточного року Рада Європи порівняла емісарів Кадирова з латиноамериканськими ескадронами смерті", - нагадало видання.

L'Express резюмує, що приблизно 100 тисяч чеченців утворили діаспору в Європі, головним чином у Німеччині, Польщі та Австрії, де 20 тисяч людей працюють на будівництвах або в "імпорті-експорті", хтось завів дрібний бізнес. Але більшість, за даними газети, "живе ізольовано, смакуючи свої приниження, мріючи про реванш або намагаючись забути власні злочини". Преса, уряд і багато австрійці ставляться до чеченців з підозрою.

У Франції, де проживає приблизно 8 тисяч вихідців з Чечні, спецслужби почали розслідування чеченської боротьби за вплив на європейському континенті.

"У нещодавній конфіденційній доповіді йдеться, що "у багатьох європейських країнах лютують чеченські вбивці", - повідомила газета.

comments powered by HyperComments