"Яндекс" поступово українізовано

Четвер, 9 грудня 2010, 20:56
Найбільша російська пошукова система активно використовує українську мову
"Яндекс"  поступово українізовано

 Найбільша та найвідоміша російська пошукова інтернет-компанія розширяє використання української мови. В Росії  "Яндекс" є найбільш рейтинговим ресурсом Інтернету, щоденно його головну сторінку відвідують  4-5 млн. користувачів. В Україні ця московська компанія має власні офіси в Києві, Одесі та Сімферополі. Протягом останніх років "Яндекс " активно розвиває сервіси з пошуку саме україномовних текстів.

 

Як пише сайт "Телекритика", сервіс «Яндекс.Блоги» вдосконалить роботу механізму «Пульс блоґосфери». Оновлення полягатиме в тому, що сервіс зможе відокремлювати лише україномовні записи від решти повідомлень у блогах. Про це 9 грудня розповів Антон Волнухін, керівник сервісу «Пошук по блогах», на зустрічі із керівниками сервісів компанії «Яндекс» у Львові.

Завдяки цій новації користувач зможе отримати інформацію про те, як часто певна тема згадувалась у блогах саме українською мовою, коли відбувались сплески активності та яким є відсоток згадок українською з-поміж усіх записів, індексованих «Яндексом». В рамках зустрічі організатори розповіли про механізми роботи "Яндекс.Новини" та "Яндекс.Блоги". За їхніми словами, сторінку news.yandex.ua щодня переглядає 1,2 мільйона осіб. Сервіс збирає повідомлення з різних інтернет-видань про найбільш актуальні теми дня. Україномовні версії новин читає 14 тисяч користувачів на добу.

 

Влітку поточного року сервіс «Яндекс.Новини» почав агрегувати новини українською мовою. Нині в одному новинному сюжеті користувачі можуть побачити повідомлення й українською, й російською мовою одночасно. «Рік тому ми зробили спеціальний новинний випуск для України. Він був тільки російськомовним, і ми розуміли, що цього недостатньо», - прокоментував зміни керівник сервісу Лев Гершензон. За бажання користувачі можуть переглянути зібрані «Яндекс.Новинами» повідомлення тільки українською чи тільки російською. Їх сортування залежить від мовних фільтрів, важливість кожного сюжету визначається за всіма повідомленнями обома мовами.

Загалом  "Яндекс" дозволяє шукати інформацію в Інтернеті російською, татарською, українською, білоруською, казахською, англійською, німецькою та французькою мовами із врахуванням морфології цих мов та близькості слів у реченні.


 

 

comments powered by HyperComments