Штайнмаєр: Мінські домовленості можуть стати базою для врегулювання

Вівторок, 18 листопада 2014, 15:33
Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр вважає, що мінські домовленості можуть бути базою для досягнення врегулювання кризи на сході України. Повідомляє сайт ВВС.
Штайнмаєр: Мінські домовленості можуть стати базою для врегулювання

"Мінські домовленості не були ідеальними, проте вони можуть бути базою, на яку можна спиратися, і нам потрібно виконувати ці домовленості", - сказав він на прес-конференції у вівторок у Києві.

Після Києва німецький міністр планує вирушити до Москви. За його словами, метою цього візиту буде з'ясувати готовність Росії виконувати мінські домовленості.

Глава МЗС Німеччини відзначив, що напруга на сході України за останні кілька місяців зросла.

Водночас він висловив упевненість в тому, що Україна зможе відновити свою територіальну цілісність і суверенітет.

Міністр заявив, що Євросоюз готовий "простягнути руку допомоги" Україні - як в економічному, так і в політичному плані.

І діалог, і санкції

Після Києва пан Штайнмаєр вирушить до Москви, повідомив його речник. Це буде перший візит німецького міністра до Росії з лютого.

Як очікується, сторони говоритимуть про Україну, де попри перемир'я не припиняються обстріли. Так, у вівторок зранку речник АТО повідомив, що за останню добу загинули п'ятеро військових.

Мінські домовленості не були ідеальними, проте вони можуть бути базою, на яку можна спиратися, і нам потрібно виконувати ці домовленості

Франк-Вальтер Штайнмаєр, голова МЗС

"Німецький уряд спостерігає за ситуацією з великим занепокоєнням", - заявила заступник речника уряду Крістіане Вірц.

Пан Штайнмаєр вирушає до Росії наступного дня після того, як міністри закордонних справ ЄС зустрілися у Брюсселі, щоб обговорити нові санкції щодо Росії.

Вони домовилися розширити список обмежень на низку сепаратистів, але оминули російських чиновників. Нові імена мають додати до санкційного переліку до кінця місяця.

Оглядачі відзначають, що уряди різних країн ЄС мають розбіжності у позиції щодо Росії.

Глава європейської дипломатії Федеріка Могеріні заявила, що Росія є "частиною проблеми і частиною її розв'язання".

Заступник міністра фінансів Німеччини Штеффан Кампетер сказав BBC, що підтримує і діалог, і санкції.

"Німеччина не біжить попереду всіх у питанні санкцій. Ми думаємо, що залишатись і говорити - хороша ідея, особливо у таких ситуаціях, як ця. З іншого боку, ми чітко підтримуємо санкції, коли вони необхідні, бо показуємо силу і єдність проти атаки на суверенітет України. Це очевидно, і ми повинні робити і те, і інше", - сказав чиновник.

 

comments powered by HyperComments