Як живуть сім'ї офіцерів одеської 28-ої бригади (фото)

Вівторок, 8 вересня 2015, 10:59
Одеська мехбригада упродовж десяти місяців перебуває в зоні проведення антитерористичної операції поблизу Донецька. За весь час 28 Омбр відбила безліч масованих атак супротивника. Зокрема - героїчно обороняла Мар’їнку 3 червня цього року. «Южному Курьеру» стало цікаво, в яких умовах мешкають герої-офіцери, під чиїм командуванням одеська мехбригада зуміла упродовж десяти місяців безперервно тримати оборону на лезі фронту і не здати і метра територій.
Як живуть сім'ї офіцерів одеської 28-ої бригади (фото)

Ми побували у військовому містечку в селищі Вівчар, де розташована військова частина одеської 28 Омбр і куди повертаються з фронту герої.

У військовому містечку є багато гуртожитків, в якому мешкають військові. Проте, два з них вражають своїм плачевним станом. Саме про них піде мова далі.

Дружини військових проводять нас в гуртожитки, розповідаючи про свій побут у відсутності чоловіків. Над тротуаром, що веде до гуртожитків, нас зустрічає навислий стовп, який може у будь-який момент впасти.

При вході в гуртожитки звалище сміття. Поруч грають діти. Сміття нікому прибрати, хоча кожна сім'я військових платить за прибирання території кожен місяць по 20 гривень.

При вході в гуртожитки військові ще до проведення АТО власноручно зробили терасу.

Біля гуртожитку, в сусідній будівлі, оселилися бомжі. Дружини військових скаржаться на «сусідів», які ночами бешкетують і заважають спати.

До АТО військові встановили біля гуртожитку для своїх дітей майданчик. Його придбали за власні кошти.

У будівлях застаріла проводка. При підвищеній напрузі запалюються лічильники. У коридорах гуртожитків вже більше напівроку всюди обгорілі стіни. Раніше ремонтували стіни самі військові, зараз ремонтні роботи не проводяться з огляду на те, що військові в АТО.

У будівлях цих двох гуртожитків раніше були казарми. У 1996 році, зважаючи на відсутність житла, військова частина віддала ці приміщення військовим для поселення. Військові усередині будинків самостійно спорудили квартири, зробили хороший ремонт і пристосували будівлі для проживання. Проте, офіційно військова частина не оформила будівлі придатними для проживання. Фактично будинки все ще виконують функції технічних будівель. Відповідно, військові, які мешкають там, платять по тарифах підприємства, а не фізичних осіб. Наприклад, кожна сім'я військових за електрику платить в середньому 1500 гривень кожен місяць в літній період. З огляду на те, що будівлі негазифіковані і приміщення опалюють електроприладами, в зимовий період суми за оплату тарифів у багато  разів перевищують літній період.

На фото - квитанції на плату електрики за місяць.

Дружини запевняють, що вони своїми силами привели б в порядок територію. Але тільки у тому випадку, якщо б були упевнені в тому, що вони залишаться там жити. Поки що вирішення житлової проблеми застигло на 20 років у бюрократичній машині. Невідомо, чи визнають у результаті приміщення придатними для житла і чи довго ще сім'ї військових платитимуть декілька тисяч гривень за «промисловими» тарифами ЖКГ.

Відзначиом, що в нинішніх юридичних умовах пільги на оплату послуг ЖКГ військові цих двох гуртожитків застосувати не можуть.

Дружина військового, чоловік якої більше десяти місяців перебуває в зоні АТО, стверджує: «Моєму чоловікові говорять, що він герой. А на ділі - йому не дають можливості нормально жити».

comments powered by HyperComments