Затримання комбата одеської мехбригади очима волонтерів

Ася Блажевська  |  Середа, 23 вересня 2015, 13:07
Приморський суд м. Одеси так і не зміг вибрати запобіжний захід командирові першого батальйону 28 Омбр Володимиру Пушкарю, раніше затриманому за сприяння в корупції, зважаючи на брак доказів. Кореспондент Южного Курьера поспілкувався з одеськими волонтерами, що забезпечують бригаду і знають стан справ в підрозділі.
Затримання комбата одеської мехбригади очима волонтерів

У прес-службі військової прокуратури повідомляється, що Військова контррозвідка Служби безпеки України (СБУ), спеціальний підрозділ «Альфа» і слідчі військової прокуратури Південного регіону під час затримання виявили у офіцера хабар у розмірі 1 100 000 гривень. За даними прокуратури, Володимир Пушкар брав участь в організації незаконного в'їзду 10 транспортних засобів з вантажем на окуповані території Донецької області.

Проте, як з'ясувалося в ході судового засідання, озвученої суми грошей у Гармаша під час затримання не знайшли. Згідно з офіційною інформацією, підозрюваного затримали на позиціях бригади в м. Мар’їнка Донецької області. За нашими джерелами, затримання Володимира Пушкара сталося не в зоні проведення АТО, а в Миколаївській області. І звинувачують його в сприянні контрабанді на посаді командира батальйону в травні цього року, коли Гармаш командиром батальйону ще не був.

Раніше глава Військової прокуратури України Анатолій Матіос повідомив про те, що військова прокуратура упродовж двох місяців збирала інформацію про діяльність Володимира Пушкара. Проте, тільки після ротації особового складу бригади стало можливим його затримання. За словами Матіоса, арешт Гармаша відкладався з метою «не травмувати військовослужбовців».

Ряд волонтерів пояснює дії прокуратури інакше. Одеський волонтер-куратор 28 Омбр Ксенія Алексєєва вважає, що командира батальйону затримали у зв'язку з ротацією: «Про те, що деякі військовослужбовці одеської мехбригади займаються контрабандою, йшлося ще з листопада минулого року. Неодноразово відповідні документи подавалися у військову прокуратуру, проте, реакції так і не послідувало. Відносно Гармаша. Пропустити 10 хур, а цю велику кількість машин, без відома командира бригади це неможливо.

Мабуть, був наказ згори пропустити ці машини. Зараз сталася перша цього року ротація, військовослужбовців відпустили додому. Вони вже не вимушені ховатися, мовчати або шепотіти в трубку. Вони можуть свідчити. Необхідно було знайти «козла відпущення», на якого можна повісити провину за те, що усе, що відбувається у бригаді. Володимир Пушкар - це кращий командир батальйону у бригаді, я збирала документ для того, щоб йому дали звання «Героя України», - розповідає Алексєєва.

Волонтер першого батальйону 28 Омбр Валентина Степанова, яка неодноразово приїжджала до першого батальйону в зону АТО, заявила, що командування бригади затримує неугодних, мовляв, бореться таким чином з корупцією.  «Це замовлення. Треба було поставити галочку у боротьбі з контрабандою. Йому нічого було поставити в провину. Тому його звинувачують в тому, що він нібито зробив в травні, хоча на посаді комбата він три місяці. Усі звинувачення побудовані на свідоцтві однієї людини, бойца-аватара», - стверджує волонтер.

Такої ж думки дотримується волонтер Віктор Погодін. «Я вважаю, що арешт Володимира Пушкара - це підстава. Їм треба було позбавитися від неугодної людини. Я знаю Гармаша, це авторитетний офіцер. Знаю безліч випадків, коли він відстоював інтереси бійців перед жадібним командуванням. Він учасник бойових дій в Саур-Могилі, Мар’їнці. І про нього жоден боєць не може погано відгукуватися. Він шанований, а в тій обстановці це дуже важливо і дуже складно, це запорука 90 % успіху батальйону. При цьому, я підкреслюю, що нікого не звинувачую. Я усього лише говорю, що цей комбат не винен, - розповідає волонтер.

Насправді у прокуратури немає підстав його затримувати. Звинувачення голослівне, свідчення могли бути отримані шляхом загроз, вибиті. Боєць сказав, що він з кожної незаконно пропущеної машини віддавав обвинуваченому 70% хабарів. Але має бути фото або відеофіксація. Його звинувачують в тому, що комбат повинен був отримати гроші, але на той момент Гармаш не був командиром. Це документально підтверджується. Хочу відзначити, що 31 травня загинув мій підопічний офіцер Дмитро Васильєв. Напередодні смерті він відмовився пропускати контрабанду. Його потім знайшли убитим», - відзначає Віктор Погодін.

Активістка і волонтер Аліна Подолянка стверджує,  що Гармаша затримали у зв'язку з його громадянською позицією. «Комбриг Лищинський намагається прибрати Гармаша, який боровся з контрабандою», - пише активістка на своїй сторінці в Facebook. Ксюша Алексєєва стверджує, що в Донецькій області місцеві волонтери, зокрема, з м. Селідове, вважають затримання комбата справедливим і дійсно звинувачують його в сприянні контрабанді.

Цікавим в затриманні командира бригади волонтер Лора Юшкевич вважає відсутність затримання прикордонників: «Вони (10 транспортних засобів з вантажем - ред.) ніяк немогли проїхати, минувши прикордонні блок-пости. Прикордонники там (у зоні проведення АТО - ред.) добре живуть, міліція. Про те, що контрабандою займається перший батальйон, я не чула», - стверджує волонтер.

Відзначимо, що першим про затримання Володимира Пушкара заявив глава Військової прокуратури України Анатолій Матіос. На підтвердження своїх звинувачень комбата, прокурор опублікував на своїй сторінці в Facebook аудіозапис, в якому йде мова про контрабанду.

«Щоб краще розуміти контекст розмови – «200 рублів» - це 100 тисяч гривень, «120 рублів» - 120 тисяч за хуру», - додає Матіос.

Відзначиом, що на аудіозаписі співрозмовники називають один одного Санєй і Лєхой, хоча заарештованого комбата звуть Володимир Пушкар. У коментарях волонтери 28 бригади Андрій Ворон і Ірина Оржинська, а також військовослужбовець одеської мехбригади Оксана Чорна вказують на те, що опублікований Матіосом аудіозапис не має відношення до Володимира Пушкара.

Про цей випадок в одеській мехбригаді, відомій усій країні героїчною обороною Мар’їнки і катастрофічно поганим матеріальним забезпеченням, зацікавилися не лише причетні волонтери. Губернатор Луганської області Геннадій Тука в інтерв'ю ІА «Гордон» розповів про те, що винним в контрабанді на позиціях 28 бригади вважає командира бригади В'ячеслава Лищинського : «Ми вже більше півроку боремося за те,  щоб, нарешті, прийняли командира 28-ої бригади товариша Лищинського. Цей "перець" відомий «фришуванням» усіх можливих і неможливих видів контрабанди і «віджиманням» волонтерської допомоги. Це просто мерзотник, якого, не знаю хто, але «кришує» в Києві. Я двома руками за те, щоб його узяли. Можливо, після того, як узяли цього комбата з мільйоном, то вийдуть і на комбрига», - заявив Тука.

Утім, деякі військовослужбовці вважають, що затримання здійснене, щоб затриманий надав свідчення проти командира бригади В'ячеслава Лищинського, з яким у комбата були погані стосунки. Скандальний комбриг неодноразово звинувачувався в «кришуванні» контрабанди. І в останні декілька днів в середовищі військовослужбовців ходили чутки про те, що хтось «згори» зацікавлений в звільненні В'ячеслава Лищинського. Невідомо, пов'язано між собою затримання Гармаша і можливе звільнення комбрига. Телефон В'ячеслава Лищинського вже другу добу відключений.

Сьогодні о 12 годині Приморський суд повинен був обрати запобіжний захід обвинуваченому в сприянні в контрабанді Володимиру Пушкарю. На засідання повинні  були прийти підтримати комбата його товариші по службі, які нещодавно повернулися із зони АТО, а також волонтери. Мабуть, зараз уперше за увесь рік волонтери одеської мехбригади згуртовані між собою і єдині у своїй вимозі. Вони вважають, що в одеської мехбригаді контрабандою дійсно займаються деякі військовослужбовці. Проте, затримання Володимира Пушкара вважають необгрунтованим і несправедливим.

comments powered by HyperComments