У Польщі відбулися парламентські вибори

Томаш Косаковський, Євро-Атлантичний Інститут  |  Середа, 28 жовтня 2015, 17:43
25 жовтня в Польщі пройшли парламентські вибори. У Польщі Парламент складається з двох палат - Верхньої і Нижньої, тобто вибори були одночасно в обидві палати.
У Польщі відбулися парламентські вибори

Ще до початку виборів було зрозуміло, що фаворитом є партія "Право і Справедливість". "Громадянська Платформа", що перебуває при владі вже 8 років, президентські вибори програла. І в той же час, що новим прем'єром стала Єва Копач, підтримка партії ослабла. Пов'язано це, здебільшого, з її підходом до проблеми біженців з Сирії – 85% громадян залишилися цим невдоволені. "Право і Справедливість" мобілізували молодих виборців, які в попередні роки переважали серед електорату "Громадянської Платформи".

Партію Качиньського більше не слід розглядати як партію, за яку голосують в основному літні виборці. Недавнє опитування показує, що партія "Право і Справедливість" виграла парламентські вибори з результатом 37,7% голосів, що складе в 232 місця в парламенті і зможе сформувати уряд самостійно. Другий результат був досягнутий партією "Громадянська Платформа" - 23,6% голосів, що - згідно з опитуванням - складатиме 137 парламентських місць. Третє місце зайняла партія "Кукіз 15" - 8,7%. У Сейм також увійде партія "Сучасність Ришарда Петру" з результатом в 7,7% Польська Селянська Партія- 5%. Один мандат в парламенті дістанеться німецькій меншості.

Явка виборців на виборах цього року була вища, ніж чотири роки тому - до 48,9%. І ця висока явка виборців, яка досі діяла на користь "Громадянської Платформи", цього разу зробила позитивний вплив на результат виборів, але вже на користь "Права і Справедливості". Мобілізація електорату "Права і Справедливості" продиктована тим, що люди втомилися від восьмирічного правління "Громадянської Платформи".

За різними оцінками, цього разу партія Качиньського отримала більшість голосів також серед молодих виборців. Серед поляків у віці 18-29 проголосували за "Право і Справедливість" 26,6% виборців. Молоді люди мобілізувалися і пішли голосувати за "Право і Справедливість", тому як зараз ця партія стала для них символом необхідних змін. Цей результат вказує на зміну тенденцій. До недавнього часу, супротивники "Права і Справедливості" називали її "партією сміху", яка приваблює переважно літніх виборців. Проте "Право і Справедливість" не повинна передчасно святкувати повну перемогу.

Якщо результати голосування підтвердяться, то уперше в історії польської демократії, у нас буде уряд, сформований однією партією. Але нічого не вирішено наперед, тому що, також є партія "Корвин", яка за попередніми результатами стоїть на межі виборчого порогу, і якщо вона увійде до Парламенту, то партії "Право і Справедливість" доведеться вступити в коаліцію, навіть маючи більшість місць (231). Таким чином, з ширшими прогнозами слід почекати оголошення офіційних результатів. Ми маємо, принаймні, дві партії з прикордонним результатом виборчого порогу, очевидно, це "Корвин" і "Об'єднані ліві».

Якщо з'ясується, що один з них прийде в Сейм, то вплив партії "Право і Справедливість" буде більше обмеженим. Тоді виходить, що Качиньський повинен був би увійти до коаліції. На даний момент все вказує на те, що ці невеликі партії не матимуть великого впливу. На практиці Новий уряд навряд чи змінить свою тактику на міжнародній політичній арені стосовно України. Слід чекати, що Варшава робитиме сильний акцент на всьому, що історично пов'язане з питаннями Української Повстанської Армії, а також Степаном Бандерою. Вже багато років це є яблуком розбрату в стосунках України і Польщі.

 

 

 

comments powered by HyperComments