Серія терактів в столиці Франції : від 127 до 153 загиблих і надзвичайний стан (фото)

Субота, 14 листопада 2015, 12:15
Пізно увечері 13 і в ніч на 14 листопада в Парижі сталося декілька терактів від "Ісламської держави". Загинули, за даними прокуратури Франції, від 120 до 153 чоловік.
Серія терактів в столиці Франції : від 127 до 153 загиблих і надзвичайний стан (фото)

Незадовго до півночі 13 листопада в центральних районах Парижу була здійснена серія терактів, відповідальність за які декількома годинами опісля узяло на себе угрупування "Ісламська держава".

За даними на 4 годину ночі за українським часом, три вибухи прогриміли біля стадіону "Стад де Франс", де в той момент проходив матч збірних Франції і Німеччини. На нім був присутнім президент Франсуа Олланд. "Спрацювали" двоє смертників і одно вибуховий пристрій. Футбольний матч був дограний, незважаючи на вибухи, завершившись перемогою збірної Франції з рахунком 2 : 0. Тисячі уболівальників залишалися на оточеному поліцією і заблокованому стадіоні ще декілька годин.

Також терористи захопили заручників в театрі "Батаклан". Заручники через соцмережі просили почати штурм якнайскоріше, оскільки озброєні терористи почали вбивати людей одного за іншим. В результаті штурму спецназ знищив усіх терористів, близько 100 людей загинуло при захопленні, у тому числі 4 спецназівці. Крім того, була зафіксована стрільба в районі Лувру і здійснений обстріл кафе "La belle equipe".

Усього ж теракти, обстріл і напади були здійснені у восьми місцях:

- у барі La Belle équipe на вулиці Шаронн (18 убитих)

- у барі Le Carillon і ресторані Le Petit Cambodge на розі вулиць Биша і Алибер (не менше 12 убитих)

на терасі піцерії La Casa Nostra на вулиці Фонтен про Руа (5 убитих)

- на бульварі Вольтера (загинув терорист-смертник)

- в концертному залі Bataclan на бульварі Вольтера (число загиблих, за різними оцінками, від 80 до 112 чоловік)

- у стадіону Stade de France на проспекті Жюль Риме в передмісті Сен-Дени (загинули 4 людини, троє ідентифіковані поліцією як терористи-смертники)

У Парижі зупинена частина ліній метро і маршрути наземного громадського транспорту, що проходять через центр міста. Таксисти безкоштовно возять людей. Жителі Парижу приймали у себе удома тих, хто не мав можливості добратися додому.

За даними CNN в результаті усіх атак терористів загинули 153 людини. За уточненою інформацією прокуратури Парижу, опублікованої вже уранці, загинуло 127 чоловік, більшість з них при штурмі залу "Батаклан". За даними французьких спецслужб, знищені вісім терористів, деякі з них сховалися, озброєні і дуже небезпечні. Більше 200 чоловік поранені і знаходяться в лікарнях, причому до 80 чоловік - в критичному стані.

Президент Франції Франсуа Олланд оголосив в країні надзвичайний стан і найвищий режим терористичної загрози. Франція терміном, як мінімум, на один місяця закрила межі. У Париж введені армійські частини. Розпочата часткова мобілізація збройних сил. Сполучені Штати Америки вже висловили пропозиції про будь-яку можливу допомогу Франції, також було озвучено припущення, що Париж могла атакувати "Аль-Каіда", Бельгія початку перевірки усіх, хто перетинає її кордон з Францією.

Уряди і президенти багатьох країн світу вже виразили слова співчуття Франції, у тому числі і Петро Порошенко.

 

 

 

comments powered by HyperComments