Голова СММ ОБСЄ повідомив, що на Донбасі не сталося повного припинення вогню

Четвер, 31 грудня 2015, 18:28
Як повідомив голова СММ ОБСЄ Апакан, повного припинення вогню на Донбасі так і не відбулося.
Голова СММ ОБСЄ повідомив, що на Донбасі не сталося повного припинення вогню

Разом з тим Ертугрул Апакан висловив сподівання, що наступного року станеться поворотний момент щодо деескалації конфлікту і що будуть зроблені конкретні кроки для його вирішення. Він підкреслив, що український народ очікує на настання миру та нормалізації ситуації в країні. Також Апакан зазначив, що місія ОБСЄ розуміє всі згубні наслідки того конфлікту, з якими довелося зіткнутися людям на Сході та необхідність припинення насильства, яке йде «на руку» тій кризі.

Він також зазначив, що 2015-го року сталися і позитивні події. Наприклад, були підписані угоди про припинення вогню і відведення озброєнь, хоча це і не гарантувало безпеку мирним жителям. За його словами, повне припинення вогню ще не відбулося. Наприкінці грудня на Донбасі режим припинення вогню порушувався частіше. Хоча як зазначив Апакан, ці порушення не є єдиною загрозою для мирних мешканців. Наприклад, міни, на які можна наткнутися по обидві сторони лінії зіткнення, до сих пір стають причиною загибелі та травмування цивільного населення. При цьому він нагадав про те, що двома сторонами був підписаний Меморандум, яким вони погоджувалися на вилучення мін із зони безпеки.

За його словами, у вересні режим припинення вогню був дотриманий, хоча і траплялися випадки його порушення. Хоча з початку листопада режим став порушуватися частіше, при цьому було застосоване заборонене мінськими домовленостями важке озброєння.

comments powered by HyperComments