Експерт: Нелегальна торгівля жодній країні не вигідна

Понеділок, 4 квітня 2016, 17:34
Заступник виконавчого директора Міжнародного фонду «Відродження», колишній уповноважений з питань підприємництва при Державній фіскальній службі України, віце-президент зі стратегічного розвитку, та в.о. президента Американської торгівельної палати в Україні Тарас Качка висловив думки про перспективи торгівлі з РФ.
Експерт: Нелегальна торгівля жодній країні не вигідна

«Ми півтори роки провели у консультаціях між РФ, ЄС і Україною. Росіянам здається, що коли в нас буде угода з ЄС, то європейські товари витіснять російські. Ми настільки детально обґрунтували, чому так не відбудеться, що з нами в решті решт погодилися їх спеціалісти», — пише він у блозі на «Справжній Варті».

Фахівець зазначає, що «є одна держава, яка точно на гачку у нас, у росіян і «собі на умі» — це Білорусь, яка не є членом Світової організації торгівлі». Це пояснює, чому РФ припинила дію угоди про вільну торгівлю у країнах СНД з Україною: «вони знали, що ми вище тарифів до 15-20% не піднімемось. Але, якщо Білорусія застосує тарифи до нас, то ми до них можемо застосовувати до безкінечності. Тому що ми їм нічого не винні в рамках СОТ».

Україна завжди дотримувалася правила ведення переговорів з ЄС і Росією так, щоб підписані угоди нічого не порушували. Україні, як і Європі «цікаво відновити нормальні торгівельні відносини з РФ», тому де-юре ми не вийшли з усіх угод СНД про вільну торгівлю, лише застосували заходи у відповідь заходам РФ. Тарас Качка пише, що є можливість відновити умови, «як тільки Росія перейде до нормальної торгівельної політики».

«Цікава річ: в період між 1990-м і 2013-м роками, тобто коли в нас ще все було «чікі-пікі», Росія скоротила торгівлю з усіма своїми сусідами. З білорусами найменше, але з усіма скоротила. Україна не була лідером, але це був торговий обіг в 2-3 рази менше, ніж в умовах вільної торгівлі.

Так що у наших двосторонніх відносинах, як не дивно, тенденція до скорочення почалась не в 2013 році, а в 2011-м. Причиною цього стала програма імпортозаміщення, яка стала застосовуватися у ЄС», — доводить експерт.

Тоді РФ розпочала програму імпортозаміщення, яка найсильніше вдарила по країнам СНД, для яких Росія була єдиним можливим ринком збуту. При цьому для регіонів, безпосередньо межуючих з російськими областями, «не дуже актуальна торгівля з ЄС».

«Через те, що ми формально заблокували торгівлю між Росією і Україною, це фактично збільшує привабливість контрабанди через невизнані республіки. Наприклад, в Росії навіть є сайти, де йде порівняння, яка етикетка РФ якому українському сорту сира відповідає. Тобто вони контрабандою везуть немаркований сир, а поряд їде машина з російськими нашльопками. Але насправді це український сир, і «знающіє люді» розуміють, що купуючи «а-ля мєстний» сир, насправді вони несуть додому український», — повідомляє Тарас Качка, додаючи, що така ж схема діє з вугіллям і уникнути цього неможливо.

«Чим довше у нас будуть  проблеми з торгівлею з РФ, тим гірше для нас обох. Вони усвідомлюють, що їм без української продукції погано. Наприклад, без молока», — вважає фахівець. Водночас, за його даними, не сталося кризи через надлишок молочної продукції влітку 2014 року, бо його було продано в ЄС (у вигляді технічного казеїну, бо не було дозволу для продажу молока для споживання людьми).

«Звичайно, це найдешевша продукція, але воно все пішло на продаж, не пропало. Зараз, коли ми маємо такий дозвіл, замість технічного казеїну буде постачатися саме молоко, але воно буде продано на 15-20% дорожче, ніж раніше, — підсумовує Тарас Качка.

comments powered by HyperComments