Ескалація насильства в Україні викликає занепокоєння ООН

П'ятниця, 29 квітня 2016, 14:25
Кількість жертв конфлікту продовжує зростати і досягла вже 30 729 осіб, включаючи 9 333 убитих і 21 396 поранених.
Ескалація насильства в Україні викликає занепокоєння ООН

Такі дані в четвер, 28 квітня, озвучив помічник Генерального секретаря ООН з політичних питань Тайє-Брук Зеріхун, виступаючи перед  Радою безпеки.

Він окреслив позитивні моменти: припинення вогню (великою мірою тримувалося протягом останніх тижнів 2015 року), зустріч міністрів закордонних справ Німеччини, Росії, України і Франції 3 березня. Проте, за словами Зеріхуна, мирні жителі продовжують гинути в результаті спонтанних артобстрілів і вибухів мін (30 729 осіб, включаючи 9 333 убитих і 21 396 поранених).

«Один з останніх трагічних інцидентів стався 27 квітня, — нагадав помічник глави ООН, — Щонайменше, чотири мирних жителя загинуло та вісім отримали поранення в результаті артобстрілу в селі Оленівка під Донецьком. Цей інцидент став сумним нагадуванням про людські жертви цього конфлікту».

Тайє-Брук Зеріхун зазначив, що 3 мільйони людей потребують гуманітарної допомоги. Однак сторони конфлікту, особливо на непідконтрольних уряду територіях, перешкоджають доставці необхідних вантажів.

Представник ООН висловив тривогу з приводу призупинення майже всіх операцій ООН і неурядових організацій де-факто владою Донецької і Луганської областей, починаючи з липня 2015 року.

«Ситуація ускладнюється рішенням уряду України припинити виплати соціальних допомог, включаючи пенсії, 600 тисячам переселенців до підтвердження їх статусу, — додав Тайє-Брук Зеріхун. — Можна зрозуміти законне право влади не допустити шахрайства, але необхідно встановити прозору систему, яка дозволяла б чітко зрозуміти критерії відмови в пільгах і доносити необхідну інформацію до тих, кого вона стосується».

Помічник Генерального секретаря також наголосив на необхідності забезпечити можливість цивільним особам, не боючись, переміщатися через лінію зіткнення. «В результаті того, що був закритий ряд пропускних пунктів, а нові не відкриті, безліч цивільних осіб, тільки для того, щоб отримати елементарні послуги, відвідати родичів або провідати свою власність, годинами стоять у чергах, часто ночами, в небезпечних районах», — зазначив Зеріхун. Він зазначив, що існує ряд проблем в області прав людини, включаючи зниклих біженців.

В ООН також стурбовані недавнім рішенням заборонити діяльність меджлісу. Тайє-Брук Зеріхун підкреслив, що в Організації підтримують територіальну цілісність і суверенітет України, наполягають на необхідності виконання Мінських угод і вимагають доступу гуманітарних співробітників до всіх, хто потребує допомоги, повідомляє Центр новин ООН.

comments powered by HyperComments