На «Марші незалежності» у Польщі спалили прапор України: дипломатія очікує реакції (ВІДЕО)

П'ятниця, 11 листопада 2016, 22:58
Посольство України в Польщі засуджує спалення державного прапора України на «Марші незалежності» у Варшаві, й очікує від польської сторони реакції на цей інцидент і покарання зловмисників.
На «Марші незалежності» у Польщі спалили прапор України: дипломатія очікує реакції (ВІДЕО)

Радикально налаштовані молодики із закритими обличчями під час «Маршу незалежності» у Варшаві на 98-у річницю незалежності Польщі спалили державний прапор України.

На відеоролику, розміщеному на сайті Gazeta.pl видно як група радикально налаштованих молодиків під вигуки «Бог, честь, батьківщина» топче синьо-жовтий прапор, а потім під нецензурну лайку на адресу УПА і Степана Бандери підпалює український прапор і кидає його на землю. Процес нищення прапора супроводжується також вигуками «Це ми! Це ми, поляки!»

Відео так і назване: «Dopili piwo i spalili»

Під час маршу ці молодики спалили також прапор з логотипом Фейсбуку за неодноразові блокування сторінок польських націоналістичних організацій, зокрема й офіційної сторінки «Маршу незалежності» у цій соцмережі.

За словами глави МВС Польщі Маріуша Блащака, «Марш незалежності» став найчисельнішою із маніфестацій у Варшаві та по всій Польщі. У ньому, за підрахунками міністра, взяло участь 75 тисяч осіб.

«Звичайно, боляче було дивитися на такі ганебні дії. Гадаю, що переважній більшості поляків, які по дружньому налаштовані до українців, також огидно було спостерігати за спаленням прапора, – коментує подію Тимчасовий повірений посольства України в Польщі Василь Зварич. – Дії, які ображають національні символи суверенної, а тим більше дружньої сусідньої держави, якою є Україна, є неприйнятними і не повинні мати місце у країні, з якою ми розвиваємо стратегічне партнерство».

Він підкреслив, що українська сторона очікує від польської «невідкладної реакції на цей ганебний акт вандалізму».

Український дипломат висловив сподівання, що ці особи «понесуть заслужене покарання, а подібних інцидентів в майбутньому більше не буде».

Зварич також поінформував, що посольство України готує офіційну ноту до МЗС Польщі з приводу цього інциденту.

Між тим, саме 11 листопада, у День незалежності Польщі в Центральному парку культури і відпочинку імені Горького у Харкові з'явилося дерево дружби між Харковом і Польщею. Перший заступник Харківського міського голови Ігор Терехов і Генеральний консул Республіки Польща в Харкові Януш Яблонський посадили кулястий клен з нагоди 98-ї річниці незалежності Польщі.

«Сьогодні у нас національне свято. І я дуже радий, що в такому гарному парку з'явилося дерево дружби між Польщею і Харковом. Ми з міською владою реалізуємо багато різних проектів, і для нас важливо ще раз символічно підкреслити наш зв'язок, наші плідні взаємини», - зазначив Януш Яблонський.

У свою чергу Ігор Терехов нагадав, що традиція висаджувати дерева дружби з'явилася торік, коли в парку ім. Горького був висаджений клен на честь 25-річчя побратимських відносин між Харковом і Нюрнбергом.

«Сьогодні ми ще раз підтвердили взаєморозуміння з Польщею як нашим стратегічним партнером. Харків - це європейське місто, в якому шанують традиції, цінують друзів і вміють з ними дружити. Упевнений, що наша співпраця буде тільки розвиватися», - зазначив Ігор Терехов.

День незалежності Польщі, або Національне свято незалежності, відзначається щорічно 11 листопада на честь проголошення незалежності держави від панування Німеччини, Росії та Австрії в 1918 році.

comments powered by HyperComments