Визначено найбільш дивну мову в світі

П'ятниця, 25 листопада 2016, 01:51
І вона, при найближчому розгляданні, не вельми відрізняється від тієї, котрою намагаються висловлювати свої (?) думки (?) сучасні інтернет-юзери.
Визначено найбільш дивну мову в світі

Такою виявилася мова пірахан, якою спілкуються піраха – мисливці-збирачі, що проживають в Амазонії. Найдивнішою мовою її вважає професор лінгвістики Рольф Тейл із Університету Осло.

Пірахан є однією з найбільш тональних мов – іншими словами: для розрізнення смислів використовується висота звуку. Наприклад, слова «друг» і «ворог» на пірахані пишуться однаково, але вимовляються по-різному. А ще на пірахані можна говорити, співати і свистіти. Свист використовують чоловіки під час полювання, щоб обмінюватися інформацією зі своїми колегами і не відлякувати дичину. При цьому для мови характерна найменша кількість звуків: усього три голосних і вісім приголосних.

У пірахані практично відсутні числівники і слова для позначення кольору. Кількість визначається одним з трьох слів («кілька», «ще більше» або «багато»), але конкретних числових значень слова не мають. Якщо потрібно сказати про колір, то для цього використовується слово, що означає предмет цього кольору («кров» – «червоний» або «лист» – «зелений»). А у дієслів немає часових форм.

Існування пірахану, на думку деяких лінгвістів, підриває теорію Ноама Хомського про універсальну для всіх мов структуру пропозиції. У цій мові відсутня рекурсія, характерна для складнопідрядних речень.

Взагалі, нічого дивного. Мова Еллочки-людоїдки вдало висміяна літературними класиками ще в минулому столітті. Та й наразі, коли порівняти, здається, що в пірахані – більший запас слів, аніж у деяких нинішніх інтернет-юзерів...

comments powered by HyperComments