Майбутнє України – з Європою. Юнкер про голосування в Сенаті Нідерландів

Вівторок, 30 травня 2017, 19:15
Верхня палата парламенту схвалила законопроект, яким вводиться в дію ратифікація Угоди про асоціацію з Україною
Майбутнє України – з Європою. Юнкер про голосування в Сенаті Нідерландів

"Сьогоднішнє голосування в Сенаті Нідерландів – це важливий сигнал від Нідерландів та всього Європейського Союзу до наших українських друзів: місце України – в Європі. Майбутнє України – з Європою ", - відзначив Президент Європейської Комісії Жан-Клод Юнкер у заяві  щодо голосування в Сенаті Нідерландів з питання ратифікації Угоди про асоціацію між Європейський Союзом та Україною, - повідомляє «Справжня Варта»

Юнкер пише: "Я хотів би висловити вдячність уряду Нідерландів та керівництву інших сторін за їхні зусилля задля позитивного завершення цього процесу. Ми вже на завершальному етапі. Наша Угода про асоціацію, включаючи частину щодо глибокої та всеосяжної зони вільної торгівлі, ще на один крок ближче до ратифікації. Я б хотів, щоб цей процес завершився швидко, до початку саміту ЄС-Україна, який заплановано на липень.

Європейський Союз повністю відданий нашому партнерству з народом України, який став одним з найближчих та найбільш цінних для нас. Угода про асоціацію вже привела до зростання торгівлі між нами та покращення матеріального стану підприємців. Вона допомогла розпочати та зміцнити безліч реформ в Україні, а також створила нові можливості як для громадян Європейського Союзу, так і для громадян України".

Як раніше писала «Справжня Варта», в 2014 році Європейський Союз та Україна підписали Угоду про асоціацію. Це ознаменувало новий етап в розвитку відносин між ЄС та Україною. Угода про асоціацію вступить в силу тоді, коли всі сторони її ратифікують.

15 грудня 2016 глави держав та урядів досягли згоди щодо обов’язкового до виконання рішення, щоб впевнитись в однаковому розумінні певних аспектів Угоди про асоціацією з Україною. Серед таких аспектів, в рішенні чітко вказано, що Угода не передбачає перспективу членства в Європейському Союзі. Також вона не пропонує гарантії колективної безпеки чи військову допомогу/підтримку Україні, а також не дає громадянам України доступу до ринку праці країн-членів ЄС. В рішенні, крім того, зазначено, що Угода не зобов’язує країни-члени надавати фінансову допомогу України, та підкреслено, що ключовим елементом Угоди є боротьба з корупцією.

16 грудня Уряд Нідерландів ухвалив законопроект щодо ратифікації Королівством Нідерландів цієї Угоди про асоціацію. 23 лютого законопроект підтримала нижня палата парламенту. А 23 травня – Верхня палата парламенту схвалила законопроект, яким вводиться в дію ратифікація Угоди.

 Подальші кроки Нідерланди повинні завершити процес ратифікації відповідно до власних процедур. Зокрема, відповідний закон повинен підписати Король, його повинні опублікувати в Офіційному журналі Нідерландів, а також передати ратифікаційні грамоти до Генерального секретаріату Ради. Після цього ЄС повинен завершити всі процедури щодо укладення Угоди та здати на зберігання документи про ратифікацію. Ця Угода набирає чинності в перший день другого місяця, що настає після дати здачі на зберігання останньої ратифікаційної грамоти або останнього документа про затвердження. .

Більше новин за темою читайте на сайті «Справжньої Варти».

comments powered by HyperComments