Порошенко: Мовна стаття українського освітнього закону повністю відповідає європейським практикам

П'ятниця, 29 вересня 2017, 16:34
Але європейцям це треба ще довести
Порошенко: Мовна стаття українського освітнього закону повністю відповідає європейським практикам

Щодо російських істерик відносно нового закону "Про освіту", то не варто звертати на них особливої уваги.

Про це заявив Президент України Петро Порошенко у своєму виступі 28 вересня перед вчителями, - повідомляє «Справжня Варта».

Порошенко: "Україна демонструвала і демонструватиме таке ставлення до прав національних меншин, яке повністю відповідає нашим міжнародним зобов’язанням, перебуває в гармонії з європейськими стандартами. Звичайно, що ми не маємо і не будемо звертати уваги на істеричні заяви державної думи Російської Федерації, які давно прозвали тюрмою народів і з якої ми вирвалися і, я наголошую – ніколи не повернемося.

Там, пригадайте Шевченка, на всіх язиках все мовчить, бо благодєнствує.

Але потрібно докласти чимало зусиль, щоб роз’яснити свою позицію нашим європейським партнерам, на сам перед сусідам. Довести їм та всім європейським структурам, що мовна стаття українського освітнього закону повністю відповідає європейським практикам. І дуже важливо, щоб в цій дискусії ми чули один одного. Ми їх чули, але й вони обов’язково чули нас.

Новий Закон про освіту повинен нас не віддалили від Європи, в жодному разі, а навпаки – наблизити. І наскільки я розумію, Міністерство освіти за моїм дорученням вже звернулося до Ради Європи, Венеціанської комісії і я би дуже просив пані Гриневич, щоб ми не були пасивними «почекунами», а активно захищали своє бачення обов’язкових гарантів прав національних меншин".

Як раніше писала «Справжня Варта», Угорщина блокуватиме зближення України та ЄС через наш закон "Про освіту".

Таку заяву зробив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіятро.

"Ми можемо гарантувати, що це боляче вдарить по майбутньому України", - підкреслив глава МЗС.

Рішення Порошенка він назвав "ганебним". Офіційний сайт МЗС наводить його слова про те, що Порошенко декларував прагнення України бути ближче до Європи, але рішення про підписання закону є "далеким від Європи, адже був зроблений величезний крок у зворотному напрямку", - зазначив Сіярто.

У повідомленні МЗС наголошується, що Україна "може забути про інтеграцію до Європи", а також наводиться пояснення у вигляді прямої цитати міністра: "Угорщина буде блокувати будь-які ініціативи, вигідні Україні, у міжнародних організаціях, особливо в ЄС".

Більше новин за темою читайте на сайті «Справжньої Варти».

comments powered by HyperComments