Світ

02:15
Учасники протестів опозиції в Білорусі вже тижнями вражають світ, винаходячи все нові способи, як влаштувати демонстрації проти режиму президента Олександра Лукашенка. Надійшла черга влади вразити всіх своєю вигадливістю.
01:18
У Москві затримано більше сорока учасників акції на захист 31-ї статті Конституції про свободу зборів. Затримання почалися після того, як дві групи активістів, які брали участь в сидячому страйку в різних частинах Тріумфальної площі, об'єдналися і пішли ходою вздовж Тверської вулиці в бік Кремля.
11:30
На знак міжнародної підтримки Юлії Тимошенко організація "Гуманітад" висловила президенту України Віктору Януковичу та судді Родіону Кірєєву занепокоєння з приводу порушення прав людини, викривлення демократичного процесу і недотримання принципу верховенства права.
12:59
Німецька неурядова організація скасувала своє рішення про нагородження російського прем’єра Володимира Путіна премією "Квадрига" на тлі скандалу, який спалахнув після того, як його назвали одним із цьогорічних лауреатів.
12:51
Верховний представник ЄС із зовнішньої політики Кетрін Ештон засудила чергові затримання в Білорусі учасників акцій "мовчазного протесту" проти політики Президента Олександра Лукашенка.
18:39
Голландські миротворці відповідальні за смерть трьох боснійських мусульман, вбитих сербами під час різанини в боснійському м. Сребрениця в липні 1995 р. Так ухвалив Міждународний критмінальний суд у м. Гаага та зобов'язав владу Нідерландів виплатити компенсацію родичам жертв. Про це повідомив сайт "Day.Az" з посиланням на Associated Press.
15:19
В історичному місті Крістіанстад на півдні Швеції відбулося урочисте відкриття пам’ятника та меморіальної дошки українському гетьману Пилипу Орлику - автору Конституції 1710 р., яку нерідко вважають першою демократичною конституцією на теренах Європи. Відкриття було приурочено до 300-ї річниці Конституції Орлика та 15-ї річниці сучасної Конституції України.
11:19
Групи Європарламенту погодили проект резолюції, який містить жорстку критику і звинувачення на адресу Києва. Як пише «Коммерсантъ-Украина» в статті «Рівняння на право», документ схвалила і група соціал-демократів, яка до цього часу виконувала роль адвоката Партії регіонів.
11:24
Стінг скасував свій концерт в Астані з політичних мотивів, повідомляється на офіційному сайті британського музиканта. Виступ мав відбутися 4 липня на святкуванні дня міста. Як повідомляється на сайті Стінга, правозахисна організація Amnesty International звернула увагу колишнього лідера Police на порушення прав нафтовиків, газовиків, лідерів їх профспілок і співпрацюючих з ними представників нафтопереробної галузі в Казахстані.
12:26
За підсумками акцій "Революція через соціальні мережі" 29 червня в Білорусії були затримані 269 осіб, 130 з яких будуть притягнуті до адміністративної відповідальності. Про це в четвер, 30 червня, повідомляється на сайті МВС Білорусі.