В районі заводу «Коксохім» народилося мертве немовля, в якого так і не сформувався скелет

Жанна Титаренко  |  П'ятниця, 18 листопада 2011, 03:02
Мати немовляти вела здоровий спосіб життя і мала добрий фізичний стан. Імовірно, що такий випадок трапився через надзвичайно складні екологічні умови даного мікрорайону.
В районі заводу «Коксохім» народилося мертве немовля, в якого так і не сформувався скелет

 

Про це та інше під час зустрічі мешканців екологічно-забрудненого мікрорайону з першим заступником начальника державного управління охорони навколишнього природного середовища в Харківській області Михайлом Кушнірським  повідомили родичі загиблого малюка.

Такий жахливий випадок трапився 11 листопада поточного року. 30-річна Олена Одирій у пологовому будинку №5 народила мертве немовля, скелет і кісточки якого в період вагітності так і не сформувалися. Наразі триває продовження медичної експертизи та з’ясування причин хвороби і смерті немовляти.

Сама ж Олена Одирій часто казала своїм рідним, що відчуває, як б’ється її малюк. Вона відчувала його і сподівалася, що він буде дуже сильним. Але після пологів виявилося, що малюк неодноразово перевертався в утробі матері і тому дуже заплутався в пуповині.

Рідні загиблого підозрюють, що малюк відчував дискомфорт і з усіх сил бився в її утробі через постійну задуху, тобто той дим від коксохіму, яким дихала його мати під час вагітності. Інших вагомих причин такого випадку покищо не виявлено. На даний момент, лікарі намагаються списати цей випадок на стреси матері, але вона чекала появу цієї дитини і сподівалася на те, що дитина буде сильною і здоровою.

Під час зустрічі з першим заступником начальника державного управління охорони навколишнього природного середовища в Харківській області Михайлом Кушнірським представники громадських організацій та мешканці забрудненого мікрорайону обговорювали різні екологічні питання. Але на інформацію про загибле немовля Михайло Кушнірський належним чином не відреагував. Він скаржився на те, що його перебивають, що на даний момент краще обговорювати щось інше, а інколи, складалося таке враження, що Кушнірський вдає, що нічого не чує, з того, що йому кажуть.

Щодо екологічних експертиз, дозвільних документів на викиди і санітарних меж екологічно небезпечних підприємств, працівники державного управління охорони навколишнього природного середовища в Харківській області заявили, що контролювати викиди і змушувати робити екологічні експертизи вони не мають права, а дозволи на зменшення санітарних зон надає головний санлікар України. Тож мешканцям забрудненого мікрорайону порадили звертатись до міської ради і суду.

Під час обговорення також було зазначено, що в районі коксохіму працює близько 10 підприємств, що здійснюють шкідливі для здоров’я атмосферні викиди, тому за екологічну ситуацію мають і вони нести хоч якусь відповідальність.

comments powered by HyperComments