За ініціативи «Молодої Просвіти» та Громадянської ініціативи «Оновлення країни» в Харкові відбулась перша вишиванкова хода. Захід був доповнений бойовим гопаком, капоейрою і чудовим концертом

Жанна Титаренко  |  Неділя, 21 серпня 2011, 01:52
Надзвичайно великої реклами цих заходів не було. Але мешканці Харкова відгукнулись на пропозицію і до вишиванкової ходи долучилось близько 200 людей.
За ініціативи «Молодої Просвіти» та Громадянської ініціативи «Оновлення країни» в Харкові відбулась перша вишиванкова хода. Захід був доповнений бойовим гопаком, капоейрою і чудовим концертом

Колона збиралася біля пам’ятника, встановленого на честь 10-річчя з Дня проголошення Незалежності України (на площі Рози Люксембург) і прямувала вулицями Університетська та Сумська, а зупинилися біля великого пам’ятника Тарасу Шевченку.

Вишиванкова хода супроводжувалась чудовим виконанням українських пісень, і не лише народних, а й естрадних, сучасних.

У такій своєрідній святковій атмосфері люди скандували різні гасла: «В вишиванку одягайся – українським заряджайся», «Вишиванку одягай і дівчат обіймай», «Слава Україні – Героям слава» тощо.

Вишиванкова хода проводилася в рамках святкування Дня Незалежності України та Державного Прапора і була доповнена низкою інших заходів.

Вікторія Ліра у супроводі бандури виконала достатньо рідкісні українські мелодійні пісні. Разом з нею співали дві її донечки. Продовжила концерт Анастасія Данильченко.

Заходи перемежовувалися різними дитячими конкурсами. Переможці отримували  диски з українськими казками та іншими цікавинками.

А родзинкою святкування стали покази бойових мистецтв: бразильської капоейри та українського бойового гопака. Спочатку майстри спортивного мистецтва виступили окремо, а потім – продемонстрували спільний номер.

Глядачі були вражені. Вони не лише спостерігали, а й хвилювалися, бо козаки не лише танцювали гопак, а й лягали голими спинами на розбите скло, гострі гвіздки, били на своїх животах цеглу.

Нагадаємо, що тренером Харківської групи з напрямку капоейри є Вікторія Максименко, а бойового гопака – Олег Борисюк.

Завершилося святкування колективним виконанням українських пісень, серед яких були «Не спи моя рідна земля», «Ой, у лузі червона калина», «Україна», «Мій лицарських хрест» тощо.

Вразило те, що вишиванкова хода зацікавила одного з мешканців Дрогобича Олега Дукаса. І він приїхав із Львівської області, аби долучитися до цього заходу, побачити місто і познайомитися з місцевими мешканцями, які сповідують українську ідеологію.  

comments powered by HyperComments