Каналізаційні стоки Темнівської виправної колонії № 100 зливаються в річку Уди. Потім це «добро» впадає в Сіверський Донець і прямує до мешканців Донбасу

Жанна Титаренко  |  Четвер, 6 жовтня 2011, 01:17
Вже два роки поспіль людське лайно плаває на поверхні плеса річки Уди. Причиною того стало викопування і розкрадання каналізаційних труб. Останній випадок викопування був зафіксований влітку 2011 року.
Каналізаційні стоки Темнівської виправної колонії № 100 зливаються в річку Уди. Потім це «добро» впадає в Сіверський Донець і прямує до мешканців Донбасу

За цими фактами було порушено кримінальну справу № 90090128 від 02.04.2009, винуватців заарештовано, а потім відпущено під підписку про невиїзд.

Але за два роки нові каналізаційні труби так і не були встановлені. За попередньою інформацією, Темнівська виправна колонія №100 щогодини скидає в річку близько 500 метрів кубічних стічних вод каналізації.

Журналістські репортажі на цю тему пильно відстежуються самими працівниками колонії. Сьогодні журналісти теж мали негайно припинити відео зйомку і піти у супроводі охорони колонії та службової собаки на спеціальну бесіду.

Начальник Темнівської виправної колонії №100 Юрій Мосійчук розповів журналістам про всілякі формальні дозволи, які треба заздалегідь оформлювати, а не приходити тоді коли заманеться. З одного боку він говорив деякі правильні речі щодо зйомки режимних об’єктів, а зокрема, самої колонії. Але журналістів цікавило зовсім інше – каналізаційні стоки в річку Уди. Згідно до закону про інформацію, така інформація є суспільно важливою, тому право знати значно перевищує право вимагати всілякі формальні дозволи.

Юрій Мосійчук дозволив продовжити зйомку, але лише в присутності одного з працівників колонії. На запитання журналістів чому каналізаційні стоки вже два роки поспіль забруднюють річку, начальник виправного закладу відповів, що він тут нідочого.

«За цю справу мають відповідати Харківські комунальні мережі», - наголосив Юрій Мосійчук.

Водночас, варто було б нагадати, що каналізаційні труби спочатку були на балансі Харківського тракторного заводу (ХТЗ), а потім – на балансі самої колонії, і в той час також викопувалися і розкрадалися каналізаційні труби. На даний момент, каналізаційні труби, яких уже майже немає, дійсно утримуються на балансі Харківських комунальних мереж.

З іншого боку, якщо охорона колонії одразу помітила журналістів, які фотографували стічні води й одразу затримала їх, тоді чому ця охорона не помічала того, як неподалік паркану цього закладу викопувалися і вивозилися в невідомому напрямку величезні каналізаційні труби. Повірити в те, що жодного разу цього ніхто не бачив важко.

Врешті-решт, ні виправна колонія, ні комунальні мережі ставити нові каналізаційні труби найближчим часом не планують. Біля річки стоїть страшенний сморід людського лайна. Крім того, у води річки потрапляє низка хімічних сполук миючих засобів, якими користуються в колонії. І жоден чиновник не думає про можливість виникнення екологічної катастрофи, спалахів епідемії, і про людей, які позбавлені свого законного права користуватися водними ресурсами України.

Можливо, на даних фотографіях недостатньо чіткості, бо швидка течія каналізаційного стоку все змішує, але в цих фактах легко пересвідчитися приїхавши і побачивши все на власні очі. Досить часто у цих місцях також можна побачити почорнілих, змучених, але ще живих жаб.

Але найбільше дивує те, що в таких місцях (з одного боку паркан колонії, з іншого – каналізаційні стоки) можна знайти сліди людського «відпочинку» - пляшки з-під пива, папірці з-під чіпсів, цукерок, недопалки.  

comments powered by HyperComments