Прозоре самоврядування: застосування польського досвіду в українських реаліях

Максим Інкін  |  Середа, 2 листопада 2011, 12:37
З 21 по 30 вересня 2011 року відбувся студійний візит українських журналістів та представників громадських організацій до Щецина (Польща), який проходив в рамках програми «Прозора Україна для Східного партнерства. Громадське та медійне сприяння». Участь в ньому взяв і лідер Центру громадських ініціатив «Народна дія» Максим Інкін.
Прозоре самоврядування: застосування польського досвіду в українських реаліях

Саме за пропозиції цієї громадської організації 29 жовтня 2011 року відбулося перше засідання Лозівського дискусійного клубу на тему: «Прозоре самоврядування: застосування польського досвіду в українських реаліях».

«89 % поляків, опитаних Центром дослідження громадської думки (ЦДГД), визнавали, що корупція становить у Польщі велику проблему; 40 відсотків стверджували, що дуже велику. ЦДГД також звертав увагу на те, що його дослідження упродовж багатьох років вказували на те, що серед численних проблем суспільного життя в Польщі корупція незмінно з’являлася серед першочергових справ, які вимагають покращення – переважно відразу після безробіття, бідності чи служби охорони здоров’я», - з такої офіційної інформації розпочав свій виступ  Максим Інкін.

Найбільше на початку 2000-х років це стосувалося місцевого рівня, де ці та інші чинники зумовлювали вкрай низький рівень довіри громадян до місцевої влади.

Вирішити вказані  проблеми, застосовуючи виключно державний інструментарій, було неможливо. Саме тому, низка громадських організацій та ЗМІ Польщі об’єдналися для створення та реалізації  проекту «Прозора  Польща». Впроваджувати його чітко визначені  завдання взялися майже 700 органів місцевого самоврядування Польщі, що становило біля 30 % від їх загальної кількості. Як результат, органами місцевого самоврядування було отримано понад 400 сертифікатів, які свідчили про успішне виконання завдань проекту.

Реалізація цих заходів у польських самоврядних структурах дозволила вивести місцеве самоврядування в Польщі в число найшановніших інститутів, як з точки зору ефективності роботи, так і з точки зору довіри громадян. Саме цей успішний досвід нашого сусіда, на думку голови ЦГІ «Народна дія», заслуговує досконалого вивчення і застосування на практиці в українських реаліях.

Учасники першого засідання Лозівського дискусійного клубу  

В своєму виступі Максим Інкін докладно зупинився на моделі „Шести засад доброго врядування”, на яких базувався проект «Прозора Польща», на практичних завданнях та результатах втілення проекту. Крім того, поділився власною інформацією та враженнями, які отримав від спілкування з представниками місцевої влади, ЗМІ та громадських організацій міст Щецин, Голенюв, Камінь - Поморський та Колобжег.

Після запитань на відповідей розпочалося обговорення теми. Слід зазначити, що усі учасники засідання завчасно отримали в друкованому та електронному варіантах інформацію про Проект, тому їх знання «Прозорої Польщі» не обмежувалося лише цим виступом.

Слово взяв Василь Ткаленко (ЦГІ «Народна дія», юрист). Він висловив думку, що Дискусійний клуб не мусить перетворитися на політичний орган, а для цього необхідно залучати якомога можна більше представників громадських організацій міста, які мають різні погляди на ту чи іншу ситуацію, а також намагатися знайти спільну мову з представниками місцевої влади. Для ефективного інформування людей про «Прозору Польщу» не слід обмежуватися засіданнями Дискусійного клубу, необхідно щоб усі його учасники, які представляють громадські організації, поставили це питання на обговорення у своїх колективах.

На важливості співпраці з місцевою владою акцентував увагу в своєму виступі і голова громадської організації «Ветерани і діти війни Харківщини» Микола Савін. Разом з тим, він запропонував створити об’єднання громадських організацій для сприяння реалізації принципів Проекту.

 Депутат Лозівської міської ради, голова міської профспілкової організації підприємців Ігор Коломак зазначив, що усі дії громадських організацій повинні базуватися на нормативній базі. Статут міста – це і є нормативною базою, яка зокрема сприяє долученню мешканців до життя громади. В цьому контексті, принципи і завдання проекту «Прозора Україна» можуть увійти до Статуту як напрямок діяльності в побудові територіальної громади. Наразі міськвиконком не сприяє упровадженню Статуту міста, хоча й обіцяє провести круглий стіл з цього питання. У разі його проведення наші організації можуть також взяти участь у його роботі.

  Ігор Коломак переконаний, що треба з’ясувати ставлення міського голови до принципів і механізму запровадження проекту «Прозора Україна». Якщо воно буде позитивним – ми готові йому в тому допомагати. І це буде на користь і владі, і громадським організаціям, і громаді в цілому. Якщо ж воно буде негативним, то згодом цю ініціативу візьмуть інші «політичні гравці», які можуть зробити її засади своїм передвиборчим козирем, а перемігши на виборах, її реалізувати.

Голова ЦГІ «Народна дія» Максим Інкін запропонував продовжувати інформування представників органів місцевого самоврядування з проектом «Прозора Україна», проте, звернутися до Лозівського міського голови з пропозицією про співпрацю лише після того, як громадськими організаціями міста буде  розроблена Концепція взаємодії громади з владою. 

Крім того, Максим Інкін висловив впевненість, що створення Громадської ради при Лозівській міській раді значно б сприяло впровадженню принципу громадської співучасті.

Активіст створення «органів самоорганізації населення» (ОСН) Ольга Євсюкова, переконана, що ОСН – є тим механізмом, коли кожна людина може бути почутою. Її виступ доповнив Ігор Коломак, який сказав, що населення, для того аби стало народом, повинне відчути свій інтерес. Кожен власник квартири повинен відчути те, що він крім того є й співвласником будинку. ОСН здатна повернути людині почуття власника, господаря.

Журналіст Валентина Бодіна звернула увагу на інертність наших громадян. Вона навела приклад того, що нещодавно на зустріч з чотирма депутатами, які повинні були відзвітувати перед громадою, прийшло всього 5 мешканців. Учасники засідання висловили впевненість, що заходи з активізації громади дійсно є актуальною для нашого суспільства.

Наприкінці засідання, спираючись на думки висловленні під час обговорення, головуючий запропонував наступний проект рішення:

1. Визнати, що проект «Прозора Україна» має позитивне значення в контексті розвитку громадянського суспільства в Україні та розвитку місцевого самоврядування.

2. Визнати, що громадські організації мають свої напрямки діяльності, які впливають на вищезазначені процеси.

3. Визнати, що для цього необхідні координаційні дії, в тому числі, на місцевому рівні.

4. Визнати, що одним з координаційних чинників може бути Лозівський дискусійний клуб.

5. Для інформування та залучення  населення до роботи Лозівського дискусійного клубу найближчим часом необхідно реалізувати такі заходи:

- створити  власний блог в мережі Інтернет та забезпечити його наповнення,  також поповнення вже існуючих Інтернет -  сайтів, які створені для реалізації завдань, що сприяють розвитку громадянського суспільства в Україні та розвитку місцевого самоврядування ("Лозівський громадський портал", "Народна дія" тощо)

- проінформувати членів громадських організацій, представники яких брали участь в цьому засіданні дискусійного клубу, про принципи «Прозорої України»

7. Посилити ознайомлення з Проектом представників Лозівської міської ради, інші органи місцевого самоврядування Лозової та  громадські організації міста

8. Розробити Програму інформування мешканців міста про проект «Прозора Польща» та Концепцію взаємодії громади з владою, включивши до них заходи, які були обговорені на цьому засіданні

9. Для цього зробити Оргкомітет. Створити Програму та Концепцію – до кінця року.

10. Включити до порядку денного чергових засідань Лозівського дискусійного клубу наступні питання:

- про органи самоорганізації населення – Будинкові комітети

- про ОСББ

- про контроль громадськості над  діями органів місцевого самоврядування

- про співпрацю влади, громадськості та ЗМІ в напрямку розвитку місцевого самоврядування.

- про статут міста

Запропонований проект рішення був схвалений усіма учасниками засідання.

comments powered by HyperComments