У Харкові відбулось відкриття виставки фотографій концентраційних таборів «Відрядження в один кінець»

Жанна Титаренко  |  П'ятниця, 11 листопада 2011, 22:03
На фото зображені залишки концентраційних таборів ГУЛАГу: кладовища закатованих арештантів, пронумеровані дерев’яні стовпці, залишки бараків, колючі дроти, купи взуття, лопати, дроти з округлими пристосуваннями на кінцях, які використовували під час смертної кари за допомогою електричного струму тощо.
У Харкові відбулось відкриття виставки фотографій концентраційних таборів «Відрядження в один кінець»

 

На відкритті виставки був присутній один з авторів фотографій Володимир Оглоблін. Він розповів про систему роботи совєтських концтаборів, умови праці політичний в’язнів та ті залишки, які йому довелося побачити на власні очі.

За словами пана Володимира, відрядженнями в часи сталінського СССР називали відрядження заарештованих із різних концтаборів на тимчасову роботу – на 3-4 місяці. У більшості випадків з таких відряджень заарештовані не повертались. Ці люди працювали в уранових, вольфрамових і золотих копальнях.

Залишки однієї з таких копалень зображені на фото. Володимир Оглоблін вважає, що тема ГУЛАГу залишається відкритою і в наш час, оскільки покаяння за злочини совєтської влади ще так і не було.

І зовсім не випадково, епіграфом до виставки стали слова одного з сталінських керівників совєтських профспілок Міхаіла Томского: «В часи диктатури пролетаріату може бути і дві, і три, і чотири партії, але тільки за однієї умови: одна партія буде при владі, а решта – у в’язниці».

Надзвичайно велике враження також справили фотографії колег Володимира Оглобліна із Черкас і Магадану – Володимира Манькути й Андрія Ларінова. На цих фото зображені залишки концентраційного табору «Дніпровський», більшу частину в’язнів якого складали українці.

Виставка доповнена історичними матеріалами, а зокрема, статистикою видобутку золота, кількістю заарештованих людей та прізвищами закатованих на далекому півночі мешканців Харкова.

Триватиме виставка до 26 листопада у приміщенні Харківської міської художньої галереї, що розташована за адресою: м. Харків, вул. Чернишевського, 15, АРТпідвал. Вхід безкоштовний.

comments powered by HyperComments