У Харкові відбулися треті Суспільні Дні Української Греко-Католицької Церкви

Жанна Титаренко  |  Субота, 12 листопада 2011, 23:21
Представники різних релігійних конфесій презентували своє бачення розвитку громадянського суспільства і шукали спільні точки дотику в напрямку служіння людям і відродження духовної міці нації та власне української державності.
У Харкові відбулися треті Суспільні Дні Української Греко-Католицької Церкви

Суспільні Дні УГКЦ відбувались у приміщенні Харківського обліково-економічного технікуму-інтернату, де навчаються діти з обмеженими можливостями. Тож християнська зустріч розпочалася з коротенької розповіді про адаптацію цих дітей в суспільстві.

Директорка технікуму Ольга Галкіна наголосила на тому, що діти, які мають обмежені фізичні можливості, у багатьох випадках мають світлі душі і розум. І вони набагато швидше пізнають Бога,*- ніж їх однолітки.

У великій залі також були присутні вихованці обліково-економічного технікуму. Й одна дівчина зачитала авторський вірш, у якому поділилася своїм баченням Бога і його впливу на спокій душі і всього життя.

З промов представників християнських церков найбільше запам’яталися слова відповідального керівника відділу зв’язків з органами державної влади, отця УГКЦ Романа Небожука.

«Перша місія Церкви – відкрити душу для добра, щоб віра давала сили робити добро. Адже часто бракує не грошей, а внутрішньої сили», - наголосив отець Роман Небожук.

Водночас було сказано, що гуманітарна допомога не є основною місією Церкви. Тож коли ми бачимо голодних, набагато краще не просто дати їм їсти, а навчити їх заробляти на себе.

«Ми вийшли з такого суспільства, де все за нас вирішувала держава, тому зараз людям важко . І є багато справ, які потребують ініціативи. Тому треба, щоб люди вчилися самоорганізовуватись і вирішувати хоча б частину своїх проблем, особливо в плані самореалізації», -додав отець Роман.

Під час обговорення також було зазначено, що немає такої багатої людини, яка б абсолютно нічого не потребувала, і немає такої бідної, яка б не могла нічого дати.

Продовжуючи мову про розвиток громадянського суспільства, Архиєпископ Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ Ігор Ісіченко наголосив на важливості усвідомлення власної гідності і її захисту.

«Як принизливо дивитися, коли пенсіонери б’ються за безкоштовне місце в маршрутці. Вони жебрачать в держави і не задумуються над тим, за рахунок кого», - сказав Ігор Ісіченко.

Владика також зазначив, що ми часто віддаємо свою ініціативу маріонеткам різних політичних партій, і втративши своє, потім жебрачимо в держави.

«Суспільна місія Церкви – навчити кожного парафіянина захищати свою честь і права. Зробити людину вільною від страху перед іншою людиною», - додав Ігор Ісіченко.

Отець Української Лютеранської Церкви Віктор Хаустов процитував ось такі слова зі Святого Письма: «Прийдіть до мене усі струджені й обтяжені і я Вас заспокою» і наголосив на тому, що головним у житті людини є розрада і спокій.

Під час Суспільних Днів прозвучало багато цікавих думок. Все сказане сприймалося з надзвичайною легкістю. А отець УГКЦ Онуфрій Репецький оживив свою проповідь маленькими жартами.

«Християнин той, що б’є в груди не сусіда, а себе. Щасливий той, хто любить, а не той, кого люблять, бо той кого люблять, завжди думає, що його люблять не так», - сказав отець Онуфрій.

Отець також наголосив на тому, що необхідно уникати поганих і злісних думок, пояснюючи це тим, що думки заздрощів, докорів та інших негативних уявлень спричинюють погане самопочуття, нездоровий психічний стан, руйнуючи цим людину з середини.

До участі в Суспільних Днях УГКЦ  долучилися представники євангельських християн-баптистів та християн віри євангельської. Після низки доповідей на різні християнські теми, кожна з яких є по своєму важливою, спільної молитви і лекції отця Онуфрія Репецького на тему «Наука в контексті Святого Письма», відбулася вистава «Зелений прапор надії» у виконанні дитячо-молодіжного театру «Тимур».

Вистава викликала найрізноманітніші емоційні стани і почуття: і дитячу радість, і сум, і сльози жалю.

Акторам аплодували стоячи. Вони покидали зал під гучні оплески. Низка заходів завершилася, але розходитися люди не поспішали. Об’єднані християнською вірою, вони обмінювалися телефонами, адресами і домовлялися про подальшу співпрацю в напрямку суспільного служіння на благо духовного оздоровлення нації.

Організатором Суспільних Днів УГКЦ в Харкові був отець Чину Святого Василія Великого Йоаким Ковальчук. Люди щиро дякували отцеві за організацію таких цікавих заходів і прохали наступного року продовжити цю традицію спільного служіння.

comments powered by HyperComments