У Харкові трапилося масове отруєння людей діоксином

Жанна Титаренко  |  П'ятниця, 27 січня 2012, 21:49
Наразі, місцева влада намагається ретельно приховати кількість потерпілих та об’єми викидів. Діоксин є дуже отруйною речовиною (у 67 тис. разів отруйніший ніж ціанистий калій). Діоксин діє на живі організми тривалий час, при сильному отруєнні призводить до смертельних наслідків.
У Харкові трапилося масове отруєння людей діоксином

 

До редакції «Справжня варта» вже звернулось декілька потерпілих мешканців мікрорайону Шевченка. Вони поскаржились на різке погіршення самопочуття і висип шкірних тканин, причину якого лікарі, за словами потерпілих, встановити не можуть.

«Така біда вперше трапилася рік тому. Інколи шкіра дуже свербить. Коли їду в село до батьків або в Суми і там мешкаю тиждень чи два – все це повністю зникає. Тільки приїду в Харків, знову те саме. А декілька днів тому висипало повністю все тіло. Свербить так, що не можу спати. Дуже сильна слабкість, постійна нудота», - повідомив один з потерпілих.

Переглянувши акти перевірок дотримання вимог природоохоронного законодавства «Харківського коксового заводу» було виявлено, що це підприємство щороку викидає в житловий мікрорайон міста Харкова більше ста тонн діоксину. Так у 2009 році це підприємство викинуло 217,058 тонн діоксину та інших сполук сірки, у 2010 році – 137, 111 тонн. За 2011 рік Державна екологічна інспекція в Харківській області відмовляється надавати інформацію про об’єми викидів діоксину.

У дозволах на викиди жодної інформації про діоксин немає. Тобто дозвіл на викиди діоксину «Харківський коксовий завод» не отримував.

Мешканці мікрорайону Шевченка неодноразово зверталися за захистом в різні інстанції: в екоінспекцію, МНС, СЕС, Прокуратуру міста й області тощо, але проблема так і залишається невирішеною.

Інформація про рівень захворюваності і смертність у мікрорайоні Шевченка міста Харкова також є засекреченою.

Крім того, «Харківський коксовий завод» розташований у найнижчій рельєфній точці міста Харкова. Циркуляція повітря є вкрай слабкою. Неподалік розташоване водне плесо річок Уди і Лопані. Постійна наявність туманів у даній місцевості затримує викиди «Харківського коксового заводу» й спричиняє кислотні дощі.

Повний документ одного з наданих Актів перевірки «Харківського коксового заводу» дивіться у вкладених файлах. Інформація про діоксин міститься на третій сторінці.

comments powered by HyperComments