Харків відзначив 100-ту річницю від дня народження провідника ОУН-Б Ярослава Стецька

Жанна Титаренко  |  Неділя, 12 лютого 2012, 23:01
Низка заходів присвячених цій події відбувалась у приміщенні Свято-Дмитрівського храму Української Автокефальної Православної Церкви. Фільм-інтерв’ю з Ярославом Стецьком харківці переглянули першими.
Харків відзначив 100-ту річницю від дня народження провідника ОУН-Б Ярослава Стецька

 

Цифровий формат відеозапису інтерв’ю з Ярославом Стецьком, надійшов до Харкова з Лондона лише декілька днів тому. У цій розмові Ярослав Стецько розповідає про проголошення Акту Відновлення Української Державності 30 червня 1941 року, про ув’язнення в концтаборах Німеччини, листування з Андреєм Шептицьким, зустрічі зі Степаном Бандерою та іншими провідниками ОУН.

Особливо запам’яталася розповідь про 33-х українців, яких було розстріляно в одному з концтаборів Німечини. За словами Ярослава Стецька, вони зробили шоломи тонші ніж треба і видали їх німецьким солдатам.

Про життєвий шлях самого Ярослава Стецька була зачитана доповідь відомого Харківського історика В’ячеслава Труша. А член Центру Національного Відродження імені Степана Бандери та член Молодіжного Націоналістичного Конгресу Олексій Слободянюк мав доповідь про сімейне виховання на основі християнської ідеології. Він також нагадав 44 заповіді українського націоналіста і провів паралелі з християнськими принципами.

«Любов до Бога і до України завжди були нерозривними», - додав Олексій Слободянюк.

У 1946 р. Ярослав Стецько очолив Антибільшовицький блок народів (АБН), президентом якого був до кінця свого життя. Тому тема діяльності АБН не залишилась поза увагою і сьогодні. Знана на Харківщині літературознавець Ольга Різниченко зараз працює над упорядкуванням архіву  Ярослава Стецька. Вона підготувала слайд-шоу історичних фотографій зборів АБН.

Найбільше запам’яталося фото квитків, які видавали за членські внески. На світлинах також були зафіксовані бесіди з колишнім прем’єр міністром Південної Кореї, конгресменами США, масові збори у Гватемалі, Торонто, Лондоні, Мюнхені, багатотисячні маніфестації проти більшовизму у Стокгольмі, США, фото ув’язнених дисидентів і багато інших історичних моментів.

А головним гостем цих заходів був видатний український історик Володимир Сергійчук.

comments powered by HyperComments