Харківський осередок «Молодої Просвіти» за підтримки ГІ «Оновлення Країни» відзначив День рідної мови

Жанна Титаренко  |  Вівторок, 21 лютого 2012, 23:47
Було все – від української п’єси до пісні. А ще, за допомогою скайпу, організували пряме включення з Тернополя, Чернігова, Дрогобича і Харкова. Крім взаємних привітань, учасники бесіди розповіли про святкування Дня рідної мови у цих містах. Завершилась низка заходів цікавими конкурсами і вшануванням пам’яті загиблих борців за українську мову та літературу.
Харківський осередок «Молодої Просвіти» за підтримки ГІ «Оновлення Країни» відзначив День рідної мови

 

Почався святковий вечір театральною постановкою уривку з п’єси С. Васильченка «На першій гулі». Студенти Харківської Академії Культури зуміли досить вдало відобразити давні українські традиції, побут і тогочасну мову, якою спілкувалися на початку 20-го сторіччя. Богдан Синявський, Діана Кіпран та Анна Тищенко вразили глядачів правдивістю емоцій і сюжету.

 

Серед прочитаних віршів найбільше запам’яталася поезія Леоніда Логвиненка та Михайла Старицького.

Кожен охочий міг підготувати коротеньку мандрівку літературними стежками української мови – обрати улюбленого письменника й ознайомити з його творчістю.

Продовжився вечір прямим включенням за допомогою скайпу з Тернополя, Чернігова, Дрогобича і Харкова. З привітаннь членів Тернопільського осередку «Молодої Просвіти» найбільше запам’яталися такі поетичні рядки: «Хіба мати бува примусовою? Неслухняним бува дитя…» А Дрогобич побажав харківцям бути наполегливішими і якомога швидше позбутися звички переходити на мову співрозмовника. Громадські діячі Чернігівщини зачитали кращі вірші, присвячені багатству української мови. До Дня рідної мови у цих містах відбулися літературні вечори, концерти, збори громадських діячів, а в Тернополі цього тижня провели дві українські вечорниці.

Харківці привітали учасників прямого включення «Піснею про матір», яку виконала Анастасія Данильченко. А мережа Інтернету донесла гучні оплески з Тернополя, Дрогобича і Чернігова.

У затишне приміщення Громадського Об’єднання «Поступ» також завітав відомий український філолог, автор багатьох словників і підручників Микола Зубков. Він нагадав про найбільш уживані помилки та російські кальки, які засмічують українську мову і розповів про останні зміни в українському правописі.

Одним з головних організаторів вечора була студентка Харківського університету ім. Каразіна, член «Молодої Просвіти» Світлана Шкурай. Вона також підготувала і провела конкурс кращих знавців українських фразеологізмів. Переможцем стала Тамара Троцевич. Але призи отримали ще два учасники, які правильно пояснили майже всі фразеологізми, що були в завданні конкурсу.

Кращі знавці фразеологізмів отримали в подарунок по одному примірнику книги «Молитва Вигнанця», в якій вміщені біографії і вірші відомих українських письменників першої половини 20-го сторіччя.

Завершився вечір вшануванням пам’яті загиблих борців за українську мову та літературу.

comments powered by HyperComments