У суді стало відомо як окружна виборча комісія ТВО № 183 витрачала державні кошти під час проведення виборів Президента України 2010 року

Жанна Титаренко  |  Середа, 21 березня 2012, 20:00
На канцелярські товари лише у першому турі було витрачено більше 136 тисяч гривень (це для 119 дільничних виборчих комісій та однієї окружної). Крім того, документів про перераховані кошти податків з платні членів дільничних виборчих комісій та окружної теж не надходило. Увесь фонд заробітної платні працівників комісій округу № 183 становив близько двох мільйонів гривень, з яких 15 % мали перерахувати на сплату податків.
У суді стало відомо як окружна виборча комісія ТВО № 183 витрачала державні кошти під час проведення виборів Президента України 2010 року

Розгляд справи про розкрадання коштів, виділених з Державного бюджету на підготовку і проведення виборів, тягнеться ще з 2010 року. А почалося все з того, що до Жовтневого районного суду міста Харкова звернувся член Окружної виборчої комісії (ОВК) округу № 183 Євген Рибалко зі скаргою на дії голови ОВК ТВО № 183, який таємно розділив фонд премій, не провівши засідання з цього питання з участю всіх членів комісії.

Потім з’ясувалося, що з платні Євгена Рибалки бухгалтер ОВК ТВО № 183 не перерахувала жодної копійки на сплату податків.

Державна податкова служба у Харківській області підтвердила цю інформацію в офіційній відповіді.

Крім того, до податкової служби також не перерахували податки з платні інших членів комісій.

Щодо канцелярських товарів, то на кожну дільничну виборчу комісію (ДВК) видавали декілька десятків ручок, олівців, десяток лінійок, дві або три упаковки паперу на 500 аркушів, скотч, чорнило для печатки, клей ПВА, декілька тек, підстругачку для олівців, можливо, ще декілька якихось дрібничок.

За словами Євгена Рибалка, який будучи членом ОВК ТВО № 183, брав участь у видачі канцтоварів дільничним виборчим комісіям, кожна ДВК отримала канцелярських товарів не більше ніж на суму 150 – 200 гривень.

Якщо 136 тисяч гривень були б дійсно витрачені на канцелярські товари, то кожна дільнична виборча комісія отримала б канцелярських товарів на суму не менше однієї тисячі гривень і ще 17 тисяч гривень залишилося б на канцелярські товари для окружної виборчої комісії.

У зв’язку з цим, Євген Рибалко звернувся до суду з проханням ухвалити рішення з проведення фінансової перевірки на  ОВК ТВО № 183.

Під час розгляду справи також стало відомо, що бухгалтер окружної виборчої комісії територіального виборчого округу № 183 працювала бухгалтером (і зараз працює) в одному з райвиконкомів Харківської області. Згідно до закону, бухгалтер окружної виборчої комісії не має права мати ще одну ставку бухгалтера на іншій роботі.

Ще одним порушенням закону стало те, що грошовий фонд премій був розділений до закінчення підрахунку голосів виборців. Офіційно, підрахунок голосів завершився о 14.00 19.01.2010 року, а премії, без відома членів окружної комісії, були розділені 18 січня (того ж року).

Документів про отримання нарахованих премій діставати з архівів також поки що не поспішають.

Але, незважаючи на купу порушень, бухгалтер ОВК ТВО № 183 отримала грамоту від Центральної виборчої комісії за схвальне виконання покладених на неї обов’язків.

comments powered by HyperComments