«Якщо за нас Бог, тоді хто проти нас?» (Рим. 8:31)

Жанна Титаренко  |  Середа, 11 квітня 2012, 13:39
Згідно до головної мети проекту «Україніка» – відродження, збереження і розвиток духовності – наступним кроком молодіжного руху стало Благословіння. Щоб відродити духовність, треба бути ближче до її джерел. Про це молодь за підтримки керівника проекту Ніни Баласанян думала ще задовго до запланованої дати. Днем Благословіння було обрано 8 квітня – Вербна неділя, вхід Господній в Єрусалим. Збіг Благословіння з таким святим днем, як кажуть духовні люди, є дуже символічним.
«Якщо за нас Бог, тоді хто проти нас?» (Рим. 8:31)

Далі йшла підготовча робота. Було запрошено багато гостей із Харкова, а також із Києва та Одеси.

8-го квітня, перед початком Благословіння з’ясувалося, що Служба буде проходити в новому, а точніше, в старому, але відреставрованому приміщенні храму Св. Апостола і Євангеліста Іоана Богослова. Це була перша Служба та захід після реставрації, що настоятель храму отець Віктор Маринчак також назвав символічним.

Благословляючи молодіжний рух проекту «Україніка» митрофорний протоієрей отець Віктор Маринчак наголосив на тому, що всі учасники цього руху мають бути готовими до труднощів.

«Трояндами Вам шлях не встелятимуть. Треба наважитися взяти свій хрест і нести його. Ми не просимо Бога виконати за нас наші справи, ми просимо сил і духовної міці», - додав Віктор Маринчак.

Очільник молодіжного руху «Україніка» Юлія Ашурко зазначила: «Перед великою дорогою завжди треба отримувати Благословіння. Ми дуже вдячні, Вам, отче Вікторе, за напутнє слово. А шлях у нас довгий і світлий, тому що ми – молодь, збираємося будувати могутню Україну. Нам дуже приємно, що сьогодні стільки людей прийшли підтримати нас і сказати своє слово».

Професор кафедри української мови Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна Володимир Калашник висловив свою думку про важливість мовного складника в проекті «Україніка».

«Основою кожної нації є мова. Без мови – нема молитви. А тож без Бога та без мови України не буде. Якщо в мові не буде порядку – в усьому іншому теж», - зазначив Володимир Калашник.

Професор також висловив свої сподівання на те, що молодіжний рух проекту «Україніка», крім всього іншого, безумовно, стимулюватиме і розвиток української мови.

Голова громадського об’єднання «Поступ» Анатолій Сергієнко висловив подяку організатору проекту Ніні Баласанян і побажав успіхів усім учасникам руху «Україніка».

На Благословіння молодіжного руху проекту «Україніка» приїхали знані громадські діячі з Києва та Одеси.

Член Благодійного фонду «Молода гвардія», Національної спілки журналістів України, Товариства політичних в’язнів і репресованих Любов Рогатинська розповіла про захист дитячого табору «Молода гвардія» і побажала успіхів у розвитку проекту.

Храм Св. Апостола і Євангеліста Іоана Богослова Любов Рогатинську вразив особливим чином.

«У цьому храмі я відчуваю якусь велику силу», - додала Любов Рогатинська.

Незалежний дослідник, історик, журналіст, мистецтвознавець Ольга Козловська приїхала до Харкова з Києва. З доповіді пані Ольги найбільше запам’яталося те, що частота Землі, яка була постійно сталою і коливалася в межах 4 – 7 герц, цього року наблизиться до 40 герц.

«Для активних людей – це буде допомогою самої Землі», - додала Ольга Козловська.

Ольга Козловська також розповіла про генетичну спорідненість українців з народами Індії і про дуже велику спільність сюжетів українських народних казок з індійськими.

Поблагословив рух проекту «Україніка» і пастор Української Лютеранської Церкви Віктор Хаустов.

Його коротенька проповідь почалася з пояснення заповіді про шанування батьків: «Шануй свого батька та матір свою, щоб довгі були твої дні на землі, яку Господь, Бог твій, дає тобі!» (Вихід 20:12). І мова йшла не лише про стосунки в родині, а й про шанування, власне, рідної мови, культури і традицій. А зневажливе ставлення до мови даної землі є однозначним порушенням Біблійної заповіді.

Режисер телебачення, викладач Харківської академії культури Надія Терзян у своїй коротенькій промові теж звернулася до Святого Письма:

«Байдужість – це СНІД, який руйнує наше суспільство. А починається все з того, що людина ставить себе вище за інших. Але в Бога немає розуміння більшого і меншого гріха… Ми є образом і подобою Бога. Якщо ми це усвідомимо – Україна матиме майбутнє».

Не менш цікавою є особистість й організатора проекту «Україніка» Ніни Баласанян:

«Українська мова, для нас, українців, найкраща у світі. Тому що вона – рідна, єдина рідна.  Сьогодні, прийшов час молитися. Молитися за Землю – нашу Землю. За країну – Рідну Країну – Україну».

Ніна Баласанян завершила свій виступ словами молитви за Україну:

«…

Молимось, Боже Єдиний,

Нам Україну храни.

Всі Свої ласки, щедроти

Ти на люд наш зверни.

 

Дай йому волю, дай йому долю

Дай доброго світа.

Щастя дай, Боже, народу

І многая, многая літа.»

Молитву продовжили акапельним співом сестри Кристина і Лаура Марті, та всі присутні стоячи підтримали цю молитву. Знані українські джазові співачки, автори пісень, композиторки та педагоги, перекроївши свій дуже щільний графік, приїхали на Благословіння молодіжного руху проекту «Україніка» з Києва.

Кристина і Лаура Марті завершили захід улюбленими піснями українського народу: «Дивлюсь я на небо…», «Чорнобривці» та виконали гімн руху проекту «Україніка», який написала Лаура Марті на вірш В. Сосюри «Любіть Україну».

Фоторепортаж Хащіна Сергія Володимировича s+video

comments powered by HyperComments