Харків відвідали фіналісти літературної премії «Великий Їжак»

Жанна Титаренко  |  Четвер, 19 квітня 2012, 02:19
Недержавну літературну премію за кращі україномовні книги для дітей – «Великий їжак» започаткували 2011 року. Фінал цьогорічної літературної премії зібрав довкола себе кращих дитячих письменників.
Харків відвідали фіналісти літературної премії «Великий Їжак»

Лауреати першої літературної премії «Великий Їжак» розпочали всеукраїнський тур із Полтави. Наступним містом став Харків.

В обласній дитячій бібліотеці сьогодні зібралися учні гімназії №6, викладачі вишів і майбутні бібліотекарі.

Письменники вирішили не зосереджуватись на читанні віршів і прозових уривків з авторських книжок, а поспілкуватися з дітьми, відповісти на їхні запитання, поділитися згадками про своє дитинство і почути, які книги вони хотіли б читати.

Харківський письменник Валентин Бердт презентував книгу «Мій друг Юрко Циркуль». Сюжет про підлітків, які мешкають на Москалівці, викликав неабияке зацікавлення. Кохання, непорозуміння з учителями й батьками – всі ці сюжети автор відтворює з реальних персонажів.

А Дзвінка Матіяш написала казочку для одного 9-річного хлопчика, який розповів письменниці про книгу своєї мрії. Тому сьогодні авторка також запитала у школярів про те, які книги вони хотіли б читати.

Сашко Дерманський презентував жартівливі прозові сюжети і вірші. Найбільше запам’ятався один з героїв його творчості – директор школи на ім’я Хубабуба.

Марина Павленко подала на конкурс книгу «Тетралогія для підлітків: «Русалонька із 7-В» і стала лауреатом літературної премії «Великий Їжак». Але під час презентації вона не зосереджувала увагу лише на цій книзі. Марина Павленко також поділилася фрагментами спогадів рідних про дитинство Василя Стуса та інших визначних постатей української літератури.

Олекса Росич писав книги для своїх донечок, а їх у нього трійко. На літературний конкурс пішов з книгою «Джовані Трапатоні».

Під час зустрічі також прозвучали коротенькі розповіді про дитячих письменників, які стали лауреатами літературного конкурсу «Великий їжак», але в силу різних обставин, не змогли сьогодні приїхати до Харкова. Це Михайло Григорів, Юрій Бедрик, Василь Голобородько і Роман Скиба.

Під час зустрічі також було повідомлено, що «Великий Їжак» заохочує не лише дитячих письменників досить високого рівня, а й початківців. Обдаровані діти запрошуються до участі в новому конкурсі на кращу дитячу казочку, віршик чи інший літературний твір. Переможці отримають путівки до одного з літніх таборів відпочинку, де продовжуватимуть літературну творчість під керівництвом кращих письменників України.

comments powered by HyperComments