Галина Гуменюк: «Існує така версія, що Тернопіль побудований під сузірям Оріона, адже всі найстаріші церкви повернуті дверима до озера. І якщо з’єднати їх креслення, то виходить пятикутник»

Жанна Титаренко  |  Четвер, 3 травня 2012, 13:49
Галина Гуменюк – краєзнавець, екскурсовод, турист, мешканка Тернополя, яка переймається проблемами розвитку свого міста й України вцілому.
Галина Гуменюк: «Існує така версія, що Тернопіль побудований під сузірям Оріона, адже всі найстаріші церкви повернуті дверима до озера. І якщо з’єднати їх креслення, то виходить пятикутник»

Розкажіть, будь-ласка, про визначні місця Тернополя. Чим особливе це місто?

–Місто Тернопіль особливе тим, що в центрі є озеро, яке є улюбленим місцем відпочинку всіх тернополян. Це одне з небагатьох міст в Європі, в центрі якого є озеро.

День народження Тернополя 15 квітня 1540 року, коли Яну Амору Тарнавському був даний привілей, тобто документи від польського короля Сигизмунда – збудувати фортецю для того, щоб захищатися від турків і татар.

15 квітня Тернопіль був визволений і від німецько-фашистських загарбників, у свій День народження, 1944 року. Не знаю, настільки це випадковість, чи така доля міста. Ось так воно сталося.

Тернопіль, крім замку, звідки він починався, має такі видатні місця, яким варто поклонитися. Це церква над ставом – церква Воздвиження Чесного Хреста, яка є ровесницею міста. Так само середня церква у центрі міста, яка була збудована у 1608 році, де знаходиться чудотворна інона Божої Матері.

Катедральний Собор – зараз діюча греко-католицька церква Непорочного Зачаття Діви Марії.

Також до визначних споруд Тернополя завжди належала синагога, яка на жаль, була знищена після Другої Світової війни.

Тернопіль цікавий своїми підземними ходами – цілим підземним містом, завдяки якому він і зміг дійти до нас в такому стані, як ми зараз його бачимо.

Взагалі, існує така версія, що Тернопіль побудований під сузірям Оріона, адже всі найстаріші церкви, всі ці споруди повернуті дверима до озера. І якщо розглянути їхні креслення, і з’єднати їх, то виходить пятикутник.

Тернопіль чудове місто і зараз живе своїм життям. Люди намагаються відновлювати свою культуру, мову, вивчають своє історичне минуле, адже без цього не побудуєш справжнє сьогодення і не виховаєш справжнє молоде покоління.

Ви нічого не сказали про дендропарк, фонтани…

–Тернопіль дуже зелене місто, одне з найзеленіших міст у Європі. В ньому є 24 фонтани. Є дуже красивий фонтан «Сльози Гронського» і дуже цікавий фонтан в центрі міста за пам’ятником Пушкіна – «Кульбабка». Коли весна, літо – діючі фонтани приваблюють відпочивати сім'ї з дітьми. Дуже приємно пройтися по місту.

Озеро чисте, купатись можна?

–Так, озеро чисте, купаємося, відпочиваємо.

У Тернополі дуже часто змінювалася влада. Що Вам про це відомо?

–Тернопіль був у складі Речі Посполитої, Австро-угорської імперії, у свій час, навіть, належав Наполеону. Тернопіль був у складі Російської Імперії, Радянського Союзу, і тепер –  незалежної України.

Яким чином і як довго тут правив Наполеон?

– Він тут не володарював. А в 1809 році Наполеон подарував Тернопіль Росії, а Віденська комісія у 1815 році повернула його назад Австрії.

Взагалі, Галичина – це земля така родюча, багата, що кожен хотів захопити її часточку і заволодіти нею. От тим історія західної України і цікава і люди завжди тут боролися за незалежність, відстоювали свою мову, і показували своє бажання жити в незалежній Україні. Вони хотіли свободи.

Скільки днів потрібно для того, аби ознайомитися з найцікавішими місцями Тернополя?

– З найцікавішими місцями, я вважаю, одного дня досить. Але якщо зануритися в плин років, в історію, то можливо, і декілька днів.

Що б Ви хотіли додати від себе для читачів нашого сайту?

–Я люблю своє місто і всіх запрошую його відвідати, відпочити в ньому, дізнатися його історію і познайомитися з його людьми.

Дякую Вам за розмову.

comments powered by HyperComments