Що є петриківський розпис?

Олександр Матяш  |  Субота, 5 травня 2012, 11:24
Що є петриківський розпис як форма? По більшості - це орнамент із яскравих квітів та птахів, з дуже насиченими кольорами.
Що є петриківський розпис?

 

Орнаментальна форма – одна із найдавніших в світі, це, звичайно, абстрактна форма, але абстрактність петриківського розпису ховає в собі - саме в кольорових відносинах, в елементарному, але особливому ритмі – необхідні умови світобачення, і наступний крок – це присутність в цьому орнаменті місця для Життя, для жанрових сцен, для зображення живої природи і улюблених символічних рослин, тварин. В петриківському розпису митець змальовує свій погляд на Життя, своє Життя, себе самого - в світ, який йому дістався як нащадку своїх предків, і в тому є звісне і необхідне обмеження, і в тому є дійсна свобода митця і людини – жити в людському світі, творити – в людському світі!

Тому і функція слова – коли слова органічно йдуть в малюнок є функція зв’язку з життям, з побутом, продовження звісного синкретизму розпису, а не слово як хід думки, не слово-маніфестація як в формах сучасного квазі - мистецтва, замінюючи  собою дійсне образне світорозуміння…

Зміст більшості великих творів петриківського розпису – це сцени із життя людини, природи, історії. І вірність реальному світу тут досягається не за рахунок прорисовки  дрібної, не за рахунок натуралістичних дрібниць, а за рахунок необхідності зображених відносин і атрибутів цих відносин. Але символізм, який тут має присутність все ж не перебільшує прямий сенс всього, що є в тих творах, а скоріше грає ту же роль, що і якісь вірші, підписи під малюнками і в малюнках – явного зв’язка, вичерченогозв’язочку з глибинами народного життя і історії, з дійсним Життям, яке попереду є Життя предків.

А от настрій, емоційна дійсність вона має кольорові вирішення – і тут подвійність кольорів, коли вони, як, властиво, і в справжньому Житті, і реальні, і не менше задають тон емоціям людини, бо людина живе в не умовному світі, а в світі, де все зі всім пов`язано, і не випадково.

В Петриківці розпис скрізь, навіть на крамницях з побутової хімії, але його високі форми, звичайно, виражені митцями, особистостями, які власно і формують зразки цього стиля, цього необхідного в безглуздій сучасності світорозуміння. Але наш нарис загальний, в якому хотілося просто показати можливість актуального і реалістичного, а значіть і гуманного, людського мистецтва, глибоко пов’язаного з потребою людини жити серед людей, в побудованому по мірі найкращих досягнень людської культури світі, а культура завжди національна, якщо вона культура, а не функція ринкової пропаганди!

Петриківський розпис – є пропозиція альтернативного життя, альтернативного Молоху конвеєрного вбивства людського в людині! Пропозиція, що має коріння в українському історичному Житті, і в дослідах безліч людей, які жили і живуть в Україні!

comments powered by HyperComments