У парку видатного українського драматурга Григорія Квітки-Основ'яненка близько третини дорослих дерев намічено під вирубку

Жанна Титаренко  |  Понеділок, 7 травня 2012, 13:33
Дерева у цьому парку садив сам Григорій Квітка-Основ'яненко. Двохсотлітні дуби, в’язи, каштани – всі ці дерева тепер намічені під вирубку. Зате сухі стоять. Одне з них уже впало у воду маленької річечки, що тече через парк. Купи минулорічного листя теж лежать незайманими.
У парку видатного українського драматурга Григорія Квітки-Основ'яненка близько третини дорослих дерев намічено під вирубку

 

Серед парку час від часу трапляються малесенькі засохлі саджанці і величезні пні двохсотлітніх дубів і каштанів.

Люди, які мешкають неподалік парку й постійно відпочивають у ньому не пам’ятають, щоб ті саджанці хтось поливав чи підв’язував.

А до стовбура одного величезного дерева понабивані маленькі дерев’яні бруски – все це нагадує якийсь трап для фізичних тренувань.

На окремих деревах було помічене зумисне пошкодження кори впоперек стовбура.

Стовбури кількох велетенських дерев часів Григорія Квітки-Основ'яненка пошкоджені вогнем. В основі стовбура помітні чорні плями.

В реєстр ландшафтних історичних пам'яток парк Григорія Квітки-Основ'яненка чомусь не внесено. Що внесено до цього реєстру в межах Харкова поки що невідомо.

І що треба для того, аби парк, у якому визначний українських драматург писав «Сватання на Гончарівці», у якому Григорія Квітки-Основ'яненка зустрічався з засновником Харківського університету Василем Каразіним та багатьма іншими вченими і літераторами, що треба для того, аби цей парк охоронявся законом – місцеві чиновники відповідей не надають.

Наразі, місцеві мешканці вирішили домагатися того, аби парк Григорія Квітки-Основ'яненка внесли до реєстру ландшафтних історичних пам'яток.

(Так починається парк Григорія Квітки-Основ'яненка) 

Довідка: Григорій Федорович Квітка-Основ'яненко (18 / 29 листопада 1778, с. Основа біля Харкова — 8 / 20 серпня 1843) — український прозаїк, драматург, журналіст, літературний критик і культурно-громадський діяч. Основоположник художньої прози і жанру соціально-побутової комедії в класичній українській літературі. Твори письменника утверджували високі морально-етичні якості людини з народу, відіграли помітну роль у розвитку української мови. Як письменник, видавець, літературний критик і публіцист виступав в оборону художніх можливостей української літературної мови.

Брав участь у заснуванні професійного театру в Харкові (1812), у виданні першого в Україні журналу «Украинскій Вѣстникъ» (1816—1817)

(Дуб часів Григорія Квітки-Основ'яненка)

comments powered by HyperComments