Харківська «Ніч музеїв» по-літературному

Неділя, 20 травня 2012, 15:32
У Харківському літературному музеї святкова програма розпочалась уже о 15.30 і тривала аж до 24 години. Літературні читання у поєднанні із сучасною музикою та чорно-білими кінокадрами створили вибуховий ефект і подарували спраглим прихильникам поезії та прози море вражень і гарного настрою. Таким був вечір 19 травня на вулиці Фрунзе, 6, де і розташований Літмузей.
Харківська «Ніч музеїв» по-літературному

«Ніч музеїв» - щорічна акція до Міжнародного дня музеїв. У нашому місті до неї долучились більше 10 різноманітних галерей, центрів та інших культурно-освітніх закладів, двері яких відчинилися для відвідувачів у, зазвичай, неробочий час – пізно ввечері.  «Справжня Варта» просто не могла проґавити такий шанс і попрямувала шукати цікавеньке до Літературного.

Черга на екскурсію

Будь-який музей постає у нашій уяві певною «капсулою з минулого», чимось, що припало пилом часу і зберігається для задоволення цікавості майбутніх поколінь. Ось тут ми помиляємось, що вдало доводить Літмузей, у якому час переплітається та змішується.

Щоб потрапити на перегляд експозиції, потрібно отримати картку з кольором, який відповідає темі екскурсії

«Я провела групу до зали, присвяченої літературному угрупуванню «Червона фіра». Там серед експонатів є і бежевий вельветовий піджачок Жадана та кілька інших його речей. Екскурсовод розповідає, глядачі уважно роздивляються. Аж ось повз нас проходить чоловік. Я і кажу до відвідувачів, що то сам Сергій Жадан. Вони із цікавістю та здивуванням проводять його поглядом, тихо перемовляючись.», - розповідає волонтер Ірина. Вона допомагала проводити екскурсії - стежила за часом. Так-так, це Вам не іграшки. Все серйозно. Кожен конкурс чи атракціон – синтез техніки, реквізиту і праці волонтерів.

Чи не кожної хвилини до музею приходили нові відвідувачі

Міні-екскурсії тривали з 18 години і майже до кінця дня. Охочі мали змогу переглянути кілька експозицій: дві зали, присвячені Григорію Сковороді, по одній про Леся Курбаса, Гната Хоткевича, «Червону фіру» та український авангард. А для найменших гостей свята – ігрова екскурсія.

Щоб показати Вам цю акцію якомога ближче до реальності, пройдуся по усіх пунктах програми хронологічно. Отже, першим був квест "Український архітектурний модерн Харкова". Його провели  Олександр Савчук та Денис Вітченко. А вже о 17-й Богдан-Олег Горобчук, Любов Якимчук, Олег Коцарев, Ростислав Мельників, Марцін Сендецький, Андрєй Радіонов, Даніла Файзов, Юрій Цвєтков, Ніколай Звягінцев, Сергєй Шестаков з просторів України, Польщі та Росії виступили перед нетерплячою публікою. Ірванець з Жаданом на балконі читали вірші, а натовп внизу готувався до вечора сюрпризів від музею.

О 18 годині почали працювати майже усі заплановані розваги: виставка Юліани Алімової, атракціон «Питання-відповіді» та екскурсії. А за 15 хвилин стартував рок-концерт за участю гуртів Raskardaš Orkestar та deliKate. І звичайно,  ніяк без Сергія Жадана та «Собак у космосі». Їхні «300 китайців» та інші літературно-диско-панкові композиції змушували підтанцьовувати навіть людей у черзі на екскурсію.

Подивитись та послухати Жадана при йшло мало не пів-Харкова

Закінчилась літературна ніч переглядом чорно-білих фільмів на свіжому повітрі у дворі музею.

comments powered by HyperComments