На обласному етапі гри Сокіл-Джура змагалося 15 команд. Перше місце виборола команда міста Чугуїв

Жанна Титаренко  |  Четвер, 31 травня 2012, 21:52
Учасників змагань привітали представники школи бойового гопака громадської організації «Наша Воля». Під керівництвом Олега Борисюка дорослі козаки продемонстрували свої навички техніки ударів, танцю та витривалості.
На обласному етапі гри Сокіл-Джура змагалося 15 команд. Перше місце виборола команда міста Чугуїв

На першому етапі змагань команди представили журі стройову пісню та вміння марширувати. Серед обраних стройових пісень найчастіше зустрічалась «Розпрягайте, хлопці, коней…» та «Ой, на горі та й женці жнуть…»

Потім учасники гри Сокіл-Джура виконували бойові накази: «на перший – другий розрахуйсь», «на ліво», «кроком руш» тощо.

Далі команди мали можливість продемонструвати сценки з життя українського козацтва.

Команда з Чугуївського району продемонструвала реконструкцію бойової тактики козаків 17 сторіччя.

Чугуївська команда розділилась на 4 шеренги: перша – стріляли, друга – міняли зброю, третя – заряджали зброю, четверта – носили порох.

Далі всі команди розділили на дві частини: одні брали участь у грі «Знахар», інші – у грі «Відун».

«Гра «Знахар» відображує справжнє життя козаків, зокрема, як вони лікувалися і харчувалися. Знахар по півгодини мив у горілці руки, википячував хірургічні інструменти у соляному розчині, оперували лише після заходу сонця, щоб не було мух. Перед операцією завжди читали молитву «Отче наш». Якщо ранений не міг сам читати, читав його побратим. Вкладали в рану кінський волос, по якому стікав гній. Козаки швидко одужували», - пояснив один з організаторів гри Сокіл-Джура, завідувач відділенням туризму й спортивного орієнтування Харківської області юних туристів Петро Ободовський.

«Гра «Відун» є інтелектуальною, включає питання з історії українського козацтва», - додав Петро Ободовський.

У завершальному етапі змагань брало участь по три учасники з кожної команди. Пересування по канатній доріжці за допомогою карабінів, перестрибування «небезпечних» ділянок, просування під канатами, стрибки на розгойданих канатах і на останок – швидке транспортування «травмованого» до фінішної прямої.

Гра Сокіл-Джура справила особливе враження тим, що учасники змагань мали право допомагати одне одному від’єднувати карабіни, і не могли переходити до наступного етапу змагань, доки всі члени команди не пройдуть попередній.

За підсумками всіх етапів змагань третє місце розділили команди з Балаклії і Кигичівки, друге – Вовчанський район, перше – місто Чугуїв.

comments powered by HyperComments