У Харкові презентували фільм про Карпатську Україну

Світлана Шкурай  |  Неділя, 17 березня 2013, 00:09
Харківський осередок Молодіжного націоналістичного конгресу презентував кінострічку «Срібна земля. Хроніка Карпатської України 1919–1939 років». Показ відбувся 15 березня в молодіжному центрі «OST».
У Харкові презентували фільм про Карпатську Україну

«Срібна Земля. Хроніка Карпатської України 1919–1939» – документальний фільм кіностудії «Invert Pictures», створений на замовлення громадської організації «Західноукраїнський Центр Історичних Досліджень». Попереднім проектом про історію України є фільм «Золотий вересень. Хроніка Галичини 1939–1941» (2010 рік).

Відвідали показ, що відбувся у рамках проекту «Молодіжний кіноклуб», близько 50 людей.

Кіно є дослідженням історії Закарпаття періоду 1919–1939 років. Стрічка поєднує у собі документальну зйомку, старі фотографії, інтерв’ю з очевидцями та учасниками подій, інсценізацію їхніх розповідей та краєвиди Закарпаття. «Я, Олександр Блестів з Хуста, помираю за те, бо любив свою Україну.» - пише кров’ю записку наприкінці фільму один з його героїв. Ці слова, попри їх пафос, вражають глядача. Такі моменти у фільмі трапляються рідко, що надає емоційності історії, розказаній переважно за допомогою фактів. «Срібна земля» - це гімн боротьбі українців за свій народ і майбутню незалежність.

Роман Рогальський розповідає ...

Про презентацію розповів Роман Рогальський, один з організаторів: «Цей захід є всеукраїнським, проводився у багатьох містах. Присвячений він тому, що саме в цей день у 1939 році була проголошена українська держава – Карпатська Україна. Вона проіснувала один день Ця подія мала дуже важливе значення. Вона є невід’ємною частиною українського державотворення, яке  відбувалося протягом багатьох століть. По-перше, в цей день, українці показали, що вони можуть протистояти будь-якому загарбникові. І другий важливий факт – Закарпаття, що український дух там живий і готовий творити українську державу.»

Після перегляду фільму присутнім розповіли про кілька книжок, присвячених цій темі. Їх можна було одразу придбати.

 

comments powered by HyperComments