Учасники наукової конференції в Харкові розмірковували про Церкву та націоналізм

Світлана Шкурай  |  Понеділок, 1 квітня 2013, 09:57
«Суспільна місія Церкви у працях М. Міхновського і Д. Донцова» - таку тему обговорювали науковці з Києва, Запоріжжя, Умані, Івано-Франківська та Харкова. У Свято-Дмитріївському храмі УАПЦ 30 березня відбулась всеукраїнська наукова конференція.
Учасники наукової конференції в Харкові розмірковували про Церкву та націоналізм

Почали захід з благословення архиєпископа Харківського і Полтавського Української Автокефальної Православної Церкви Ігоря Ісіченка.

«Проблема місії християнських цінностей у нашому майбутньому – це не порожня проблема. На сьогодні вона спрофановується тими примітивними пробами використання церкви як прикриття для власних політичних амбіцій, для прагматичних цілей тих чи інших політиків.» - додав владика і підкреслив, що надзвичайно гострими проблемами залишаються культура стосунків держави із церквою, паритетність у стосунках релігійних спільнот і громадських організацій, партнерство церкви і держави, церкви і громадських організацій у творенні новочасної культури.

Далі з вітальним словом виступив доктор історичних наук, професор Запорізького національного університету й автор монографії «Микола Міхновський. Життя і слово» Федір Турченко.

На конференції також можна було ознайомитися з виставкою книжок, пов’язаних з діяльністю та поглядами Міхновського й Донцова.

Модерує В'ячеслав Труш

Об 11.30 розпочалася робоча частина, що складалася з двох засідань-дискусій. Першу модерував представник Східноукраїнського дослідницького центру «Спадщина» В’ячеслав Труш, а другу – доцент кафедри теорії держави і права НУ «Юридична академія України ім. Ярослава Мудрого» Леонтій Шипілов.

Про християнські та соціальні погляди Миколи Міхновського говорив перший доповідач – Олексій Кляшторний, заступник голови Громадського об’єднання «Українська справа», гість з Києва. Про особистість Міхновського аудиторії розповіла й літературознавець Ольга Різниченко. Вона також показала книгу про український національно-визвольний рух та розповіла про неї.

Ольга Різниченко - організатор заходу

Говорили й про атмосферу XX ст. у Харкові. Так, кандидат історичних наук Володимир Маслійчук пояснив, чому саме у цьому місті виникали різноманітні суспільні рухи.

Доповідає Володимир Маслійчук

«Без християнства немає націоналізму», - підсумував свою доповідь Леонтій Шипілов.

Окрім згаданих тем, були озвучені доповіді про українську національну ідею, поєднання традицій та революційності в ідеологічній творчості Миколи Міхновського, Молодь і Церкву у поглядах ідеологів українського націоналізму та інші.

Обидва засідання закінчилися обговореннями.


comments powered by HyperComments