Плакати Клауса Штека: мистецтво на сторожі екології

Світлана Шкурай  |  Неділя, 7 квітня 2013, 23:30
До Харкова приїхала виставка плакатів «Нічого не вирішено» президента Академії Мистецтв у Берліні Клауса Штека. Відкриття відбулося 5 квітня у Муніципальній галереї. «Нічого не вирішено» - проект Goethe-Institut, який відвідає Київ, Одесу, Чернівці, Львів та кілька інших міст України. Але стартувала виставка в Харкові. Демонструючи німецьку пунктуальність, організатори розпочали рівно о 17 годині.
Плакати Клауса Штека: мистецтво на сторожі екології

На відкритті були директор Goethe-Institut в Україні Віра Багаліантц, Почесний консул Федеративної Республіки Німеччина у Харкові Тетяна Гавриш, Генеральний консул Республіки Польща у Харкові Ян Гранат та представники Харківської обласної державної адміністрації та Харківської міської ради.

Віра Багаліантц повідомила, що Клаус Штек був змушений відкласти поїздку. Письменник Сергій Жадан, який також прийшов на відкриття виставки плакату, готував інтерв’ю з автором для каталогу. Під час розмови з ним Клаус сказав, що готує для харків’ян особливу промову. Та на жаль, її не почули.

Олег Векленко, учасник Асоціації дизайнерів та графіків «Четвертий Блок», 21 рік займається проблемами екології і запевняє: «Ця виставка – невелика підказка, що і як нам треба робити. У нас недооцінюється сила плакату, який може з’явитися на вулицях, може формувати свідомість людей, їхнє ставлення до оточуючого середовища». Плакати Клауса Штека провокаційні, політичні та «ущипливі». Їх намагалися заборонити судом близько 40 разів.

Тетяна Гавриш, почесний консул Німеччини, наголосила на важливості захисту екології для формування громадянського суспільства, за її словами, стандарти очищення води розроблялись у 80-ті роки за Радянського Союзу, а сьогодні є близько 30 нових хімічних сполук і форм, яких не знають держстандарти.

«Приємно, що Харків першим реагує на якісь подібні ініціативи. Мені здається, що це не випадково, тому що у нас справді є ініціативи, пов’язані з екологічним рухом», - зауважив Сергій Жадан.

comments powered by HyperComments