Скандальна Ірина Фаріон в Харкові: більше ніж презентація

Світлана Шкурай  |  Четвер, 11 квітня 2013, 09:55
У Харківському національному університеті ім. В. Н. Каразіна відбулась зустріч з філологом та народним депутатом Іриною Фаріон. Одна з найбільших аудиторій університету була вщент наповнена людьми різного віку, професій та, як не дивно, політичних поглядів.
Скандальна Ірина Фаріон в Харкові: більше ніж презентація

Розміщуючи оголошення, організатори називали цю зустріч презентацією третього видання книги «Мовна норма: знищення, пошук, віднова». Та йшлося не тільки, і не стільки, про мовознавчу працю. Жартома Ірина Дмитрівна навіть зауважила, що певним чином до візиту причетний і Микола Азаров, адже саме розмова з ним та надіслана згодом книга підштовхнула до перевидання.

Розпочала гостя з розмови про владу часу, потім говорила про свій життєвий шлях і добірку мовних плакатів, розроблених її студентами – дизайнерами та архітекторами. Аудиторія почула історію чи не кожної роботи. Ірина Фаріон говорила про авторів та виникнення задумів,погляди художників.

Також авторка розповіла дещо про свою книгу, про її попередні видання. Робота «Мовна норма: знищення, пошук, віднова» складається з 5 розділів і містить на полях не менш цікаву інформацію, ніж основний текст: там написані анекдоти, пов’язані із правильним та неправильним уживанням слів, вислови про мову, слово, народ, сказані відомими людьми. Наприклад, ось така фраза Д. Свіфта про стилістику: «Стиль може бути визначений так: власні слова на власному місці».

Після виступу Ірині Фаріон учасники зустрічі ставили запитання гості. Не дивно, що переважна кількість запитань були абсолютно недоречними. Вони стосувались суперечних випадків з життя гостя-філолога. Наприкінці зустрічі зав’язалася хоча б коротка, на кілька хвилин, але змістовна розмова з аудиторією. Кожен присутній також мав змогу придбати книжку та отримати автограф.

 

comments powered by HyperComments