Хроніки непублічної інформаційної війни. «Відкритий доступ» презентували у Харкові.

Світлана Шкурай  |  Вівторок, 16 квітня 2013, 11:13
В арт-кафе «Корова» 15 квітня відбулися показ та обговорення фільму-альманаху «Відкритий доступ». Продемонстрували п'ять новел, що розповідають, як діє Закон України «Про доступ до публічної інформації». Кожна історія – хроніка боротьби окремої людини за свої права шляхом захисту права на доступ до публічної інформації.
Хроніки непублічної інформаційної війни. «Відкритий доступ» презентували у Харкові.

До альманаху увійшли новели «Межигір’я», «Афганець», «Школа», «Дім з химерами» та «У кутку». Його було створено за ініціативи ГО «Центр UA» (Партнерство "Новий Громадянин") за підтримки Omidyar Network та Internews Network. Презентацію проводили журналістка та учасниця руху «Стоп Цензурі!» Наталія Соколенко, керівник напрямку доступу до публічної інформації Партнерства "Новий громадянин" Аліса Рубан та режисер новели «Афганець» Дмитро Коновалов.


Аліса Рубан

«Межигір’я» - новела про журналіста інтернет-видання «Українська правда» Сергія Лещенка, який кілька років присвятив журналістському розслідуванню, що мало показати, хто є справжнім власником резиденції. Сергій робить запит про доступ до публічної інформації. Як і можна було очікувати, герой екранного твору стикається з небажанням працівників органів виконавчої влади надавати інформацію. Користуючись Законом, йому вдається отримати лише часткову відповідь.

Наступним показали «Афганця». Цей короткий фільм – оповідь про життя афганця, який більше 20 років стоїть у черзі на отримання квартири. Маючи надію на Закон, він пише запит на інформацію, в якому запитує, хто стоїть у цій черзі перед ним, хто з депутатів отримав житло за цією чергою та ставить ще кілька питань. У відповідь отримує «Ваша черга не підійшла».

Ці дві новели відрізняються тим, що вони по-різному зняті: перша – зйомка дорогою до резиденції Президента, різне освітлення, кольорова гама та якість; друга – більш художня, рівномірне світло, продумані кадри.

Третя історія – «Школа». У містечку Ромодан закривають одну з шкіл, не звертаючи уваги на той факт, що населений пункт поділений навпіл коліями. За відомостями з відповіді на один з інформаційних запитів, на утримання школи коштів немає, хоча місцеві жителі дізнаються про купівлю нового службового авто селищному голові.

«Дім з химерами» – новела про боротьбу кандидата фізико-математичних наук за збереження історичних пам’яток Києва. Останній твір «У кутку» стосується скасування рейсу автобусу до села, через що люди опиняються практично в ізоляції, не мають можливості вчасно придбати хліб та ліки.

Усі разом новели говорять про дію (чи то пак, бездію в певних випадках) запитів на доступ до публічної інформації.

Подивитися документальний фільм-альманах прийшли переважно журналісти харківських ЗМІ та громадські діячі.

 

comments powered by HyperComments