У Харкові горів гуртожиток: 3 людини загинуло, 10 постраждало (ВІДЕО, ФОТО)

Вівторок, 7 травня 2013, 11:49
У понеділок вранці на Салтівці палав сімейний гуртожиток, яким опікуються комерційні компанії. У вогні загинули три людини, ще десять мешканців з травмами та опіками перебувають у лікарні.
пожежа харків

Пожежа почалася на третьому поверсі, заставленому старими меблями, потім стихія охопила ліфтову шахту і дісталася до верхніх поверхів висотки. Вийти з дому самостійно люди не могли – пожежні сходи виявилися замкненими на замок, а під'їхати ближче до будинку заважали широкі крони дерев.

Евакуювати мешканців довелося за допомогою автодрабини, проте в таку ранню годину багато хто не міг повірити, що будинок горить, тому вмовляння рятувальників скоріше виходити сприйняли як жарт і попросту відмахувалися. Рятувальники вивели 105 людей. На жаль, не обійшлося без жертв.

Від вогню і диму померли троє: 51-річна жінка та її 23-річний син, які жили на дев'ятому поверсі, а також 44-річна мешканка будинку. Крім того, в міські лікарні госпіталізували десять осіб, з них – четверо дітей. З опіками і порізами рук на лікарняному ліжку опинився і рятувальник, якого придавило уламками лоджії.

О 9:00 пожежникам вдалося впоратися зі стихією. А вже до полудня біля будинку встановили кілька наметів, у яких погорільцям видавали воду і булочки. Рятувальники, міліція і чиновники склали списки постраждалих і по черзі пускали мешканців до будинку за особистими речами. Люди в першу чергу несли домашніх тварин і побутову техніку, і тільки потім – сумки з одягом.

Відійшовши від потрясіння, мешканці почали розповідати один одному про події. «Напередодні довго не могла заснути, переверталася. Близько шостої ранку прокинулася і побачила дим, після чого розбудила сусідів, і ми поливали водою двері, що ведуть зі сходового прольоту, щоб вогонь не перекинувся на наш коридор, дітей закрили в кімнатах», – розповідає мешканка гуртожитку Анастасія Лазарєва.

Жінка та її сусіди, які живуть на третьому поверсі, не могли покинути будинок сходами, оскільки саме там було джерело займання, а пожежна драбина була закрита на замок, який жителі самостійно не змогли зламати. «Власники швейного цеху поставили двері з замком, яку змогли відкрити лише рятувальники», – говорить Лазарєва.

В іншій частині будинку запасний вихід також виявився замкненим. «Я живу на шостому поверсі, ми почали кричати, щоб нам автодрабину дали, і вже по ній ми вийшли на вулицю», – каже мешканка гуртожитку Ольга Вікторівна.

Мешканцям тимчасово заборонили повертатися до квартир, поки експерти не визначать причину займання і не обстежать пошкоджені вогнем поверхи. На цей час мешканців постраждалого будинку за вже сформованою традицією розселять в номери готелю «Турист», де тимчасовий притулок після вибухів знайшли мешканці будинків на вулиці Слинько та Московському проспекті.



 

Відео: YouTube


Незважаючи на застереження рятувальників, багато мешканців побажали ночувати вдома: мовляв, їх квартири не постраждали. Проте правоохоронці все ж вирішили виставити цілодобовий пост охорони. «Ми зараз встановлюємо два потужні прожектори, тут все буде освітлено. Ви ж можете заходити за речами, у правоохоронців є списки мешканців, але краще через дрібниці не бігати », – попросила мешканців віце-мер Світлана Горбунова-Рубан.


 

Відео: YouTube

ФОТО Dmitry Bi Харьковфорум

comments powered by HyperComments