На День Європи харківські громадські активісти зібрались біля пам’ятника Григорію Сковороді

Світлана Шкурай  |  П'ятниця, 10 травня 2013, 09:49
Представники громадського руху «Ми – європейці» у Харкові та їх прибічники продовжують шукати шляхи поширення європейських цінностей серед жителів міста та області. У Покровському сквері 9 травня вони зібралися, щоб бути в цей день разом з усіма європейцями, згадати жертв Другої світової війни та тоталітарних режимів, а також відзначити примирення націй та народження сучасної Європи.
На День Європи харківські громадські активісти зібрались біля пам’ятника Григорію Сковороді

 «День Європи – це символ започаткування нової успішної моделі мирної співпраці між державами, що ґрунтується на спільних цінностях та інтересах» - запевняють організатори. В Україні його відзначають зазвичай у третю суботу травня, а Європа святкує саме 9 травня.

Зустріч відбувалась у форматі вільного спілкування. Переважна кількість учасників – громадські діячі. До їхньої розмови приєдналась харків’янка Ганна Чуркіна. Жінка має доньку та сина  і постійно шукає табори чи гуртки для них, де б підтримували погляди родини, тобто розповідали про національні та європейські цінності, вчили поважати Батьківщину, спілкувалися з ними українською мовою. За словами Ганни, знайти такі заходи важко. Вона запропонувала створити табір, де діти вивчали б іноземні мови та знайомилися з європейськими цінностями.

«Відкривати» Європу, як вважають учасники зустрічі, треба людям різного віку, роду занять та світогляду, адже для багатьох жителів України це доволі абстрактне слово. Окрім того, що європейське питання апріорі актуальне для України, ситуацію загострює наближення можливого підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

За опитуванням, проведеним Фондом «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва та Центром Разумкова d грудні 2012 року, вступ України до Європейського Союзу підтримують 48.4 % респондентів, 29.2 %  – не підтримують, 22.4 % - не визначились.


comments powered by HyperComments