Ірен Роздобудько, «Зроби це ніжно…»: вбий або живи

Ольга Телипська, фото - Орися Хом'як  |  Неділя, 9 червня 2013, 16:07
Збірка новел «Зроби це ніжно…», де світ – це таємнича замкнута комора і дивна поведінка нас теперішніх змушує кожного заглянути у своє минуле. З цього моменту наше життя може перетворитися на страхітливе видіння, де збіги, які лякають і відкриття, які шокують, говорять лише про одне: ми ніжно вбиваємо те, що могло б стати сенсом життя.
Ірен Роздобудько, «Зроби це ніжно…»: вбий або живи

7 червня у львівській  книгарні «Є» Ірен Роздобудько презентувала свою книгу «Зроби це ніжно…». Збірка новел має чотири розділи, і як загадково наголосила авторка, кожна частина нівелюватиме очікування він наступної, що насправді мала на увазі відома українська письменниця, можна буде дізнатись звісно прочитавши її твір, а в цей вечір пані Ірен ділилась своїми відчуттями від творення літератури, образами та людьми, що її надихають і планами на майбутнє.

Розпочався вечір із пісні «Блюз кавового фусу» у виконанні барда і чоловіка Ірен Роздобудько Ігоря Жука, налаштувавши атмосферу прихильників своєї творчості на приємні посиденьки, письменниця зачепила вкрай наболілу для неї тему, яку звісно вона відтворила у своїх творах. За словами авторки, перша частина її нової книги розповідає про недитяче дитинство: її власне спостереження так званої пори «золотого дитинства», яке вигадали самі дорослі після того як самі стали батьками. Адже ми усі з часом забуваємо як було колись, вимірюючи простір виключно з точки зору свого «зрілого» досвіду, і забуваючи, що окрім забавляння ляльками і уявного «безпроблем'я», саме в дитинстві ми зустрічаємось з першими розчаруваннями, першою брехнею, першим болем, і подають нам ці перші уроки життя  дорослі.

Ірен Роздобудько на презентації нової книги

Фото: Орися Хом'як

Третю частину книги «Зроби це ніжно…», Ірен Роздобудько присвятила відомим жінкам, які певним чином зачепили її, стали близькими та улюбленими з різних причин. Цей розділ написаний в жанрі белетристичних біографій, де перед нами розгорнуться цікаві факти життя Марко Вовчок, Марії Щербатової, Жанни д'Арк та інших. Письменниця із захопленням ділилася власними дослідженнями життя цих непересічних жінок. Зокрема, зупинилась на найзагадковішій фігурі української літератури – Марко Вовчок, яка зовні була звичайною жінкою, навіть некрасивою, але неймовірною, чарівливою енергетикою притягувала чоловіків: у неї були закохані Пантелеймон Куліш, Іван Тургенєв, Дмитро Писарєв, Олександр Герцен, Микола Чернишевський, Микола Некрасов. Більш того, один з її коханців отруївся ціаністим калієм, не витримавши байдужості коханої жінки, відомий літературний критик, революційний демократ Писарєв потонув, а останнім чоловіком письменниці став товариш її сина. Цю жінку називали Мессаліною свого часу [- Валерія Мессаліна (19 — 48 рр.) — дружина римського імператора Клавдія, яка начебто мала безліч коханців].

Напрочуд вразила письменницю постать д’Арк: під час дослідження протоколів допиту: не дивлячись на юний вік Жанни, у  неї було стільки мудрості, що її так і не змогли звинуватити у розповсюдженні єресі. Орлеанська Діва, за якою йшли слідом генерали та відомі мужні полководці, так і не відважились захистити її від страти. На думку Ірен Роздобудько – це біблейська історія, історія месій, яка нажаль буде ще довго повторювати в історії людства.

Презентація завершилась...піснею

Фото: Орися Хом'як

Зачитавши кілька уривків та трішки піднявши завісу змісту нової книги, Роздобудько все ж залишила величезну таємницю світу нового літературного дітища, яку пізнавати потрібно самостійно нам читачам.

Поділилась авторка і теперішнім творчим процесом. Наразі вона пише жіночий роман для чоловіків «ЛСД», яка розшифровується як «Ліцей слухняних дружин». «ЛСД – то ліцей, де готують дружин для олігархів. Виховують їх на радянських постулатах, часів наших бабусь і мам, які стояли за спиною чоловіка і подавали рушника чи чарку. І досі в деяких сім'ях так дівчат виховують. Як у звіринці. Не хочу, щоб жінки були м'ясом для чоловіків» - наголосила Ірен Роздобудько.

Збірка новел «Зроби це ніжно…», де світ – це таємнича замкнута комора і дивна поведінка нас теперішніх змушує кожного заглянути у своє минуле. З цього моменту наше життя може перетворитися на страхітливе видіння, де збіги, що лякають і відкриття, які шокують, говорять лише про одне: ми ніжно вбиваємо те, що могло б стати сенсом життя. І так само лагідно прощаємося з мрією, коли вона вже майорить на горизонті. Але є й інші люди.., з вірою стверджує письменниця, де кожен обирає для себе: стояти на місці – чи йти; думати, як усі, – чи зробити власний вибір; служити високій меті – чи згаснути в небутті, так нічого і не зробивши...

Черга за  автографами  розтягнулась на десятки хвилин

Фото: Орися Хом'як

comments powered by HyperComments