На «Ярмарку дарування» харківські анархісти розповідали як годувати американських безпритульних

Світлана Шкурай  |  Середа, 12 червня 2013, 13:21
«Ярмарок дарування» організували в неділю у Харкові. Ті, хто проти «суспільства споживання» і за екологічну свідомість, зібралися 9 червня на галявині у Саржиному Яру. Хлопці та дівчата розстелили килимки на траві і гайда роздавати речі. Безкоштовний одяг, книжки та іграшки, апетитні гостинці, різні майстер-класи, «живі книги» та багато іншого можна було побачити тут.
На «Ярмарку дарування» харківські анархісти розповідали як годувати американських безпритульних

«Усе найкраще у світі – безкоштовне!» - під таким девізом відбулася зустріч у форматі «вільного ринку», а точніше - фрі-маркету,  як її називають організатори. Такі акції звичні для багатьох інших країн і поки що - своєрідна новинка для України.

Харківський «ярмарок» - проект організації волонтерів «Світ – Україна». До заходу долучились захисники екології з інших об’єднань й навіть анархісти. Раніше подібні акції проводилися у приміщеннях, а на вулицю вийшли вперше.

«Обновити свій гардеробчик»  закликає Костя – Сміттєвий Супермен, Людина-Суперсміття чи Сміттємен – називайте, як хочете. Таку «посаду» хлопець з гучномовцем отримав за суперменську футболку з літерою «S» на грудях та плащ з пакетів для сміття. Він сьогодні виконує функції середньовічного глашатая – нагадує відвідувачам про ярмаркові товари.

Вибір великий: одяг, взуття, іграшки, книги і навіть те, що важко якось назвати чи описати. Свою книжку принесла Аня. Вона на такій акції вперше, прийшла о 16-й годині, коли все ще тільки починалось, і засиділась до закриття. «Нічого подібного я раніше не бачила. Ти можеш щось віддати, а щось отримати безкоштовно. Ти не купуєш нове, а використовуєш вже зроблене раніше, бережеш природні ресурси, екологію.» - говорить дівчина, показуючи зроблені під час майстер-класу ляльку, расточку та фєнєчку.

Навчитися можна було й треш-арту – створенню цікавих речей з непотребу.

 Для любителів незвичних розваг – забавка «погладь кошеня». А  якщо подружитесь, то й забирай додому, адже цій малечі потрібна родина.

Для тих, хто зголоднів, - килимок, на якому розставлено тарілки з ягодами, фруктами, випічкою і кошик з горіхами.

А «живі книги» дарували гостям знання і досвід. Зацікавили вас такі продавці, чи не так? «Жива книга – це не інтерв’ю, це не  презентація, а розмова тет-а-тет, тобто волонтери (вони і є книгами) діляться досвідом з вами. І готові вони до найнепередбачуваніших питань. У нас є шість таких книг. Серед них «Food not Bombs» («Їжа замість Бомб»), «Автостопщики», «Клуб гостинності «CouchSurfing», «Червоний хрест», «Міжнародні волонтерські проекти», - пояснюють оранізатори.

 «Food not Bombs» - добровільна ініціатива з роздачі їжі тим, хто цього потребує. Цей рух засновувався як протестний. Його організували в Америці проти війни у В’єтнамі. Учасники відстоювали думку, що краще витрачати гроші на їжу, ніж на зброю. Їжу часто викидають через те, що у неї ось-ось закінчиться або тільки-но закінчився термін придатності. Активісти цієї ініціативи домовляються з супермаркетом, щоб такі продукти передавали їм. Потім готують страви. Наприклад, в Америці є мережа супермаркетів «Трейдер Джо», яка на 75 % забезпечує акції ініціативи та годує місцевих безпритульних. У Харкові прихильники руху теж проводили акції. Наприклад, біля Центрального ринку роздавали їжу безпритульним. Вистачало людей на 20. У нас акції проходять тихо, без втручання міліції, а в Білорусі з цим проблеми. Там часто змінюють точки ...–  розповідає «жива книга» Олег.

Чи не єдине, що таки заважало цьому святу філософії антиспоживання чи то антифілософії споживання, так це паління. Частенько було чути запах цигарок. Напевно, дбаючи про екологію загалом, варто дбати і про своє здоров’я та здоров’я оточуючих. Шановні організатори, подумайте над цим. Може, вдасться наступного разу виправити і цю деталь.

Біля одного з дерев – коробка з написами. Підійдемо, почитаємо. Виявляється, це «Кришкін дом» (вибачте за транслітерацію) – акція зі збору пластикових кришечок. «Раніше ми назбирали 70 тис. кришечок і зробили з них карту України» - розповідає про одну з минулих акцій Наталка, активістка «Друга природи».

 «На жаль, у школах та університетах не розповідають, як правильно утилізувати сміття. Наприклад, акцією «Кришкін дом» ми хочемо показати, що кришечки потрібно відправляти на вторинну переробку. За отримані гроші ми купляємо книжки в школи. До речі, на нашому сайті «Друг природи» написано «степ бай степ», що робити зі сміттям». - продовжує Наталка. - «Ярмарок дарування» - це не тільки речі, а й послуги, будь-які навички, якими людина хоче поділитися. За кордоном на таких заходах можна навіть безкоштовно підстригтися, заплести собі дреди».

Речі, які не заберуть під час ярмарку, відвезуть до дитячих притулків, а частину віддадуть «Червоному Хресту».

Виходячи, не забудьте жбурнути монетку до каси взаємодопомоги, адже як каже підпис: «Вільний ринок допоміг тобі – ти допоможи вільному ринку». 

 

comments powered by HyperComments