Говорити за тих, кого не можуть почути: Харків долучився до Всесвітнього маршу за звільнення тварин

Юлія Гуш  |  Понеділок, 26 серпня 2013, 15:51
«Ми всі земляни і наші очі бачать їх біль». Саме під таким гаслом 24 серпня більше ніж 40 міст 15-ти країн світу взяли участь у Всесвітньому марші за визволення тварин. Все для того, аби сказати людям: тварини – це не їжа, не матеріал для шуб чи дублянок, не іграшки для людських розваг і не біоматеріал для їх експериментів. Вони – живі, а отже заслуговують до себе етичного ставлення.
Говорити за тих, кого не можуть почути: Харків долучився до Всесвітнього маршу за звільнення тварин

Біля четвертої години дня харківські екоанархісти та представники зоозахисних та екологічних організацій долучилися до Всесвітнього маршу за визволення тварин. Вони пройшлися колонами від станції метро «Наукової» до Саду імені Т.Г. Шевченка, виголошуючи гасла проти вбивства тварин заради їх м’яса, шкіри, хутра, проти їх експлуатації в розважальній індустрії та проведення над ними жорстоких експериментів.

«Головний меседж акції – це еволюція етики, розповів організатор харківського маршу анархіст Данило Без’язичний, - «Ми намагаємось пробудити суспільну свідомість. Справа в тому, що сьогодні люди не усвідомлюють ланцюг тих процесів, які відбуваються в їх житті. І тварини дуже яскравий для нас приклад. Сьогодні тисячі тварин експлуатують навіть не по тій причині, що люди жорстокі. А тому, що вони просто фінансують цю промисловість і навіть не розуміють що роблять. Вони, наприклад, купують хутро і навіть не замислюються над тим, що з тварин знімають шкуру живцем. І тому ми зараз висвітлюємо діяльність цих індустрій і скандуємо ці лозунги. І, звичайно, ми пропагуємо гуманне ставлення до тварин і нову етику солідарності».

Завершився марш біля пам’ятника Тарасу Шевченку, де пройшло невеличке театральне дійство: «кати» в чорних капюшонах забризкали червоною фарбою двох дівчат та запакували їх в поліетилен, прямо як м'ясо в супермаркетах. За словами організатора, головна мета цього дійства – через символічне «вбивство» людини змусити глядачів відчути себе на місці тварин.

«Я прийшов на акцію, тому що питання захисту тварин – це одне з тих екологічних питань які зараз важливі для всього світу», поділився своєю думкою Олег Перегон, голова координаційної ради «Зелений фронт», - «Бо через ставлення до тварини ми бачимо ставлення до природи в цілому. Якщо людина не жаліє тварин, якщо вона не розуміє, що їх потрібно захищати, то вона і природу не буде берегти. На жаль, сьогодні питання виживання людства в цілому пов’язане зі збереження природи. Бо якщо навколишнє середовище буде неприродним – людина не виживе. Сьогодні це питання стоїть дуже гостро. І 15, 20 років залишилося жити людству, якщо воно не зрозуміє, що потрібно вживати кардинальні заходи, щоб захистити природу».

Харків вперше долучився до акцій такого масштабу. І нехай в нашій країні виголошені ідеї не надто популярні, учасники маршу таки змогли привернути до них увагу оточуючих. І хто знає – можливо, когось вони таки заставили замислитися над тим, як він живе і як його звички можуть позначитися на долі тварин.

comments powered by HyperComments