Українській Незалежності – 22: харків’яни демонстрували на святі таланти і завзяття

Світлана Шкурай  |  Понеділок, 26 серпня 2013, 17:02
Біля пам'ятника Тарасові Шевченку о 15 годині 24 серпня розпочався святковий концерт до Дня Незалежності. Бандуристи грали українських пісень, діти малювати на асфальті своє бачення свята, а козаки гатили один на одному цеглу.
Українській Незалежності – 22: харків’яни демонстрували на святі таланти і завзяття

Артисти співали й танцювали, скрипалі та бандуристи демонстрували майстерне володіння музичними інструментами, а глядачі хизувалися підготовленими до свята костюмами, червоно-чорними, червоними, синіми вишиванками. Дівчата прикрасили волосся стрічками, вдягли вінки та намиста, а хлопці прив’язали до рюкзаків та велосипедів стрічки або прапори. Козаки полякали публіку ходінням по склу, вправами з шаблями та іншими трюками.

Поруч з імпровізованою сценою на столах розклали свої роботи народні майстри, писанкарі, вишивальниці та інші умільці. Картини, прикраси та ляльки-мотанки привертали увагу гостів свята. Також можна було взяти участь у майстер-класі або розпитати все, що вас цікавить про певний вид мистецтва або якусь роботу. Наприклад,  «Справжній Варті» вдалося поспілкуватися з вишивальницею Валентиною Донець.

Скільки часу йде на цю картину? – поцікавилась, показуючи на роботу із зображенням дерева.

- Над такою роботою майстриня працює близько півтора місяця. Вона коштує 1400 гривень. Вартість залежить від кількості хрестиків.

- Як ви обираєте візерунки для вишивки?

- Візерунки вибираю ті, які мені подобаються, які подобаються покупцям. Це дерево життя я почала вишивати після того, як побувала в Сковородинівці два роки тому на етнографічному святі. Мене попросили вишити його. Усі ці малюнки мають значення, але це потрібно Скуратівського почитати, адже зараз робить кожен на свій лад. Розробки цих вишивок не завжди відповідають якимось значенням, на жаль, часто автори схем підходять до своїх розробок несерйозно.

- А ви давно вишиваєте?

- З дитинства. Тоді ми навіть нитками мінялися, бо бракувало матеріалів. А зараз виконую картини будь-якої складності. Наприклад, «Макове поле», «Павлини в грушевому саду» вважаються роботами високої категорії, бо вишивати їх дуже довго. Мої вишивки є в 18-ти країнах: у Марокко, Сирії, Італії, Франції, Англії, Чехії, Польщі, Росії, Німеччині, Грузії, Швеції,  Америці та в інших.

На святі також робили національний боді-арт. Катерина Гончаренко та Олександра Захарова малювали від самого початку і до завершення концерту.

малює Олександра

«Ми зображуємо національну символіку, прапор, герб України, просили різні варіації прапора і герба, і ми чаклували з  фарбами» - усміхаючись, розповіла Олександра.

Катерина, як і більшість учасників свята, вважає заходи до Дня Незалежності надзвичайно важливими для харків’ян: «Я – харків’янка, корінна жителька цього міста. Навіть моя бабуся і всі рідні саме з Харкова. Від себе я вирішила, що буду намагатись якось повернути те українське, що у моєму місті було».

Катерина за роботою

На сцені провели конкурси для дітей, вийшли музики, тож охочі могли потанцювати.  Лариса Касьян прийшла на свято з чоловіком та друзями. Жінка раніше займалася танцями, тому й сьогодні не проґавила шансу. Їй з чоловіком голосно аплодували глядачі. «Варто святкувати і таким чином, і хотілося, щоб було більше було людей, більше заходів» - каже Лариса.

Завершилось святкування 22-ї річниці Незалежності України свічковою ілюмінацією. Організатори виклали герб України. Гості свята насолоджувались видовищем і ще довгенько фотографувалися з вогниками, що утворювали державний символ.

 


comments powered by HyperComments