Людям п’ятого Харкова: вшанування пам'яті Юрія Шевельова

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 6 вересня 2013, 13:04
Нарешті це сталося: 5 вересня, попри всі погрози та перешкоди з боку міської влади, громадське вшанування пам'яті Юрія Шевельова таки відбулося. Близько другої годин дня науковці, викладачі, громадські активісти та просто небайдужі харків'яни зібралися на вулиці Сумській для вшанування видатного земляка-мовознавця.
Людям п’ятого Харкова: вшанування пам'яті Юрія Шевельова

Церемонія розпочалася з освячення меморіальної дошки, яке провели священики УПЦ КП отець Віктор та отець Геннадій. Того дня пролунало чимало промов, присвячених пам'яті Юрія Шевельова. Про його життєвий та творчий шлях згадували професори Харківського університету Володимир Калашник, Ігор Михайлин, громадські діячі Кость Черемський, Вікторія Склярова, Валентина Овод та інші.

Зокрема, отець. Віктор, який особисто був знайомий з Юрієм Шевельовим, сказав: «Юрій Володимирович неодноразово заходив до нашого храму. Він бачив ту руїну. І, розуміючи що ця руїна символізує стан нашої країни, нашої держави, докладав зусиль, для того, щоб підняти з цих руїн наше життя, наше суспільство. Як філолог, я хочу сказати, що ця людина зруйнувала не один імперський міф стосовно ролі російської мови. Він був великим громадянином і надзвичайно відважною людиною. Найстрашніше, що він зробив для радянської влади, це те, що він не схотів співпрацювати з органами і не дав себе затягнути в те павутиння».

Встановлення меморіальної дошки Шевельову  – знакова подія для нашого міста. Адже, попри його видатний внесок в українську культуру, до цього моменту в місті не було жодної вказівки на те, що тут колись жив і працював Юрій Володимирович. «Це видатний харків’янин, який достойний вшанування на мапі нашого міста», - поділився думкою професор Ігор Михайлин. − «Ви ж знаєте, що у нас залишається купа вулиць, які носять імена Першого більшовицького комітету 1917 року. Вони всі нанесені на карту міста і вони всі перебувають тут, між нами. У нас немає ні вулиці Юрія Володимировича Шевельова, і ніякого іншого пам’ятного місця, ніякої пам’ятної події, які б говорили про те, що він тут народився і виріс, що Харків його виростив. Ця дошка – це перший меморіальний знак, який буде нагадувати харків’янам про їхнього видатного земляка, яким кожен може пишатися».

виступає Ігор Михайлин

Унікальність цієї події також в тому, що встановлення меморіальної дошки – результат виключно громадської ініціативи. Жоден можновладець, жоден олігарх не доклав до цього руку (більше того – деякі з них навіть намагалися цьому завадити). Бо і кошти, зібрані на меморіальну дошку,  її встановлення,  її захист від можливого знесення – все це відбулося завдяки зусиллям громадськості. «Нам таки вдалося відкрити меморіальну дошку видатному Юрію Шевельову», - розповів заступник голови харківської «Просвіти» Дмитро Пилипець. − «Це показує, що ми спроможні досягати тих цілей, які перед собою ставимо. Поставили ціль вшанувати пам'ять – зробили це. І навіть влада, навіть якісь там «фашисти-антифашисти» не змогли нам перешкодити».

Вікторія Склярова та Кость Черемський

Після церемонії відкриття Вікторія Склярова провела тематичну прогулянку «Харків Юрія Шевельова», під час якої розповіла про знакові в біографії Юрія Володимировича місця. А завершився день вшанування пам'яті в книгарні «Є»,  де пройшов круглий стіл під назвою «Юрій Шевельов і сучасність». Тут, за участю діячів науки та культури, гостей з інших областей України та з-за кордону, були презентовані нові видання праць Шевельова.

Підсумовуючи зроблене, пані Вікторія Склярова сказала: «Я щаслива. Я просто не очікувала, що все буде так добре, так тепло, без пафосу. І саме так, як на мій погляд, подобалось Юрію Шевельову. Я безмежно вдячна кожній людині, яка прийшла і кожній людині, якої тут немає, але яка до цього долучилася. Адже це все зроблено для них – людей п’ятого Харкова».



 

comments powered by HyperComments