Free Market у Саржиному яру: Усе найкраще в світі — безкоштовне!

Ольга Телипська  |  Понеділок, 9 вересня 2013, 09:13
Під таким гаслом, незважаючи на дощову погоду, організатори — ініціативна група “Друг природи” разом з волонтерською організацією “СВІТ—Україна” — влаштували свято альтернативної реальності під відкритим небом у Саржиному яру. Намір відкрити новий, відмінний від звичайного повсякдення світ, зрештою вдався на славу. Хлопці та дівчата принесли свої речі в надії, що вони віднайдуть нове життя і прикрасять дійсність зовсім незнайомих людей.
Free Market  у Саржиному яру: Усе найкраще в світі — безкоштовне!

У  так званому фрі маркеті можна було підібрати для себе найрізноманітніші речі: одяг, книги, парфумерію, різні аксесуари, іграшки, заколки, окуляри, та що завгодно. Окрім того, тут можна було дізнатися про правильний спосіб життя, набути корисних навичок і головне — почути цікаві історії.

Основною метою ярмарку є залучення харків'ян до екологічних проблем нашої країни і нашого міста зокрема, заклик суспільства до протистояння бездумного споживання товарів та захисту навколишнього середовища.

Адже відомо, що однією з головних причин забруднення нашої улюбленої людьми планети є — речі.

Направду, якщо вдуматись, наша споживча ненаситність, бажання сліпо слідувати моді, змінювати гардероб кожного сезону, гонитва за технікою останньої моделі, коли колишня ще не відслужила своє, манія постійно щось купувати і викидати. Як результат — бачимо довкола себе багатотонні звалища, які жадібно поглинають все нові і нові території. Речі можуть перегнивати століттями, забруднюючи ґрунт, воду, повітря. Але це далеко не весь масштаб нанесеної шкоди.

Підвищений попит на товар провокує посилене виробництво все нових і нових партій. На жаль, не всі фабрики легкої промисловості працюють нешкідливо для екології. Тому, і виникло таке явище як free market (фрі маркет, вільний ринок), що став очевидною рукою допомоги для всіх жителів Землі.

Важливим чинником також є пропаганда культури вегетаріанського харчування, в ідеалі — веганського, оскільки акція спрямована на показ екологічного способу життя, а веганство є невід'ємною його складовою.

Ініціативна група планувала акцію, яка б мала подарувати безкоштовні фото всім бажаючим, але на заваді став дощ. Дівчата взяли все устаткування для цього, але їм було просто страшно діставати техніку під зливою.

Тому тепер варто очікувати наступного ярмарку, де точно здійсниться усе намічене. Так що, продовження буде.

Довідка.

Really Really Free Market — рух, що зародився в США в 2004 році і поширився по всьому світу, організовуючи в міських парках періодичні “ринкові дні” ( market days), в ході яких учасники віддають задарма непотрібні їм товари, їжу, а також свої таланти (розвага, стрижка відвідувачів і т. д.). Таким чином члени руху протиставляють себе капіталістичному суспільству ненасильницькими методами. Анархісти натякали, що саме у них ринок справді вільний, на відміну від т.зв. вільних ринкових відносин, який декларує бізнес-еліта. Учасники повинні прибрати після себе і забрати додому все, що не змогли роздати.

 Засновниками руху є члени південно-західній анархістської мережі (SeaNET). Рух Free Market  швидко поширився у Європі і ось настав час і України.

 

comments powered by HyperComments